Direkt till innehållet

Influensavaccination 2021/2022

Övergripande rutin - vaccination mot influensa

Övergripande rutin för vaccination mot influensa

Om årets influensavaccination

Den nationella starten för vaccination av säsongsinfluensan är i år den 9 november. Eftersom vi likt förra året har en pågående pandemi kommer influensavaccinationen behöva genomföras på annat sätt än vanligt för att säkerställa att den inte leder till ökad smittspridning av covid-19. Vi kommer likt förra året inte kunna genomföra drop in-vaccination.

I Sverige kommer vaccination erbjudas i en gemensam prioriteringsordning som innebär att personer 65 år och äldre, medicinska riskgrupper under 65 år samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar ges förtur till vaccination, vaccinationen startar vecka 45. För vård- och omsorgspersonal startar vaccinationen vecka 47. För övriga grupper startar vaccinationen vecka 49.

Under pandemin är det extra viktigt att så många personer som möjligt i riskgrupperna vaccinerar sig – för att minska risken för svår influensasjukdom för den enskilde och för att minska den belastning på vården som en omfattande influensaspridning skulle ge. Förutom tidigare identifierade riskgrupper är nu även vård- och omsorgspersonal en prioriterad grupp för vaccination enligt Folkhälsomyndigheten.

Utbildning om årets influensasäsong

Smittskydd Halland och Närsjukvården arrangerar digitala utbildningstillfällen för alla berörda, inklusive kommunerna. Här ges en aktuell lägesbild kopplat till pandemin, information om det nya vaccinet och gällande rekommendationer för vaccinationen. (Observera att bokningsstarten för influensavaccination har, sedan utbildningen hölls, ändrats från den 26 oktober till den 1 november.)

Här nedan kan du ta del av utbildningen. Vill du ta del av powerpoint-presentationen från utbildningen, klicka på länken.

Utbildning i MittVaccin inför ordination och dokumentation av influensavaccination

Systemförvaltningen arrangerar tre kostnadsfria digitala utbildningstillfällen om registrering i MittVaccin. Utbildningen vänder sig både till de som inte har arbetat i MittVaccin tidigare men också till de som har använt MittVaccin för registrering av covid-19. Flödet kommer att se annorlunda ut när det gäller influensavaccinationen då hälsodeklarationen och kundgrupperna är specifika för säsongsinfluensan.

Utbildningsdatum

Tisdag 19/10 kl. 14.00-15.00

Onsdag 20/10 kl. 11.00-12.00

Måndag 25/10 kl. 15.00-16.00

Anmälan görs till annelie.skoglund@regionhalland.se. Meddela vilken dag du önskar delta så skickas en möteslänk ut. Utbildningen kommer hållas på Teams.

Genomgång av hur invånare bokar influensavaccination digitalt

Här kan du ta del av powerpoint-presentationen från genomgången.

MittVaccin

På denna sida hittar du bland annat manualer, guider och reservrutiner till MittVaccin

Hälsodeklaration influensa

I första hand fylls hälsodeklarationen i digitalt av invånaren vid bokningstillfället eller av vårdpersonal vid vaccinationstillfället. Om MittVaccin, där hälsodeklarationen registreras, drabbas av exempelvis oplanerade driftstopp, finns här möjlighet att skiva ut hälsodeklarationen.

Hälsodeklaration invånare - säsongsinfluensa

Stöd för bedömning av hälsodeklaration inför influensavaccination hos vuxna

Frågor och svar om influensa

Vanliga frågor och svar (FAQ) om influensavaccination (Folkhälsomyndigheten)

Mer information om influensa och influensavaccination hittar du på Smittskyddets sidor här på Vårdgivarwebben.

Kommunikation till allmänheten

Kommunikationsavdelningen tar fram affisch till vårdcentralerna och till sjukhusens väntrum och dylikt. Vykort kommer att skickas till alla invånare över 65 år. Filmer som ska visas i sociala medier publiceras löpande under kampanjen.

Kontakt

Har du frågor om innehållet eller saknar du något?

Kontakta: Anna Carlsson

Senast ändrad: