Uppdatering av styrande dokument

Under veckan har det gjorts en uppdatering av webbplatsen. Det innebär att styrande dokument (ex vårdriktlinjer och rutiner) visas på ett nytt sätt. Hittar du inte ett styrande dokument kan du alltid söka här:

Sök styrande dokument

Självprovtagning covid-19 checklista – lådan

Lådan

- Den svarta lådan med självtest covid-19 ersätter provtagningsplatserna i Region Halland.

- Lådan består av två fack, ett för självtesten och ett för de tagna proverna.

- Lådan placeras på avsedd plats och det går att låsa framhjulen.

- Personalen på vårdcentralen ställer ut lådan senast 8.30 varje dag.

- Personalen på vårdcentralen tar in lådan 16.30 mån-tor och 15.00 fredagar.

- Lådan ska låsas fast med cykellås.

- Lådan förvaras inomhus på natten

- Kylklampar ska finnas i botten på det låsta facket. 2 st kylklampar läggs i botten på morgonen. Den optimala temperaturen för de tagna proverna är mellan 4-6 grader. Det får inte bli för varmt i lådan, så varje morgon när man rullar ut lådan ska man lägga i kylklampar i botten på lådan oavsett hur kallt det är ute. Lådan är rumstempererad när den varit inomhus under natten och behöver därför alltid ha kylklampar i. Kylklamparna följer med lådan. Frys in dem på vårdcentralen så de är redo att använda.

Fylla på och beställa provtagningskit (självtest covid-19)

- Facket för provtagningskit är olåst så invånaren kan hämta sitt självtest covid-19 (PCR). Detta fack fyller vårdcentralerna på med nya självtest löpande och håller koll så att de inte tar slut.

- Beställning av fler självtest covid-19 görs av vårdcentralen via Websesam: Artikel nr. 611343. Glöm inte ange antalet ni behöver vid beställningen. Levereras sker en gång i veckan.

- Sätt en lapp (se mall) i botten av lådan med telefonnummer in till vårdcentralen (ej TeleQ utan ett telefonnummer där någon svarar direkt) för invånare att ringa om självtesten har tagit slut i lådan.

Tömning av låda

- Invånaren lämnar in sitt tagna prov i ett litet inlämningsfack på framsidan av lådan. Provet ska då vara förpackat i en liten plastpåse med pappersabsorbent. Facket är låst med ett kodhänglås (instruktion för byte av kod kommer med i lådan) för att ingen ska komma åt de genomförda proverna.

- Personalen på vårdcentralen bör tömma facket med genomförda prover flera gånger varje dag, helst varannan timme. Vid riktigt kallt väder, mindre än -5 grader behöver lådan tömmas oftare.

- Proverna samlas upp i en plastlåda som finns inne i den svarta lådan. Töm plastlådan och lägg proverna i en vanlig större plastpåse. Ni kan lägga proverna från hela dagen i samma påse.

- Proverna förvaras därefter i påsen i kylen på vårdcentralen.

Transport av prover

Proverna förvaras på vårdcentralen tills transport sker med ordinarie provtransport till Mikrobiologen i Halmstad.

Vårdcentralens personal ser till att alla prover kommer med transporten.

På fredagar kommer en extra transportbil och hämtar proverna mellan kl. 15-17.

Följande ställen kommer inte ha en hämtning mellan 15-17 på fredagar, de kommer istället få en hämtning med sin ordinarie transport på lördagar:

- Vårdcentralen Kungsbacka

- Husläkarna Varmbadhuset

- Vårdcentralen Västra Vall

- Vårdcentralen Tvååker

- Vårdcentralen Falkenberg

Extra transportlådor har köpts in för covid-proverna. Varje vårdcentral kommer få två lådor märkta med vårdcentralens namn

Plastlåda med lock (bild på lådan)

Om ni behöver fler transportlådor, kontakta Martin Samuelsson, Klinisk kemi Halmstad.

Kontakt för transport av prover är Gert Karlsson, tfn 072-155 27 46.

Support för problem med lådan

Om en låda går sönder och behöver bytas ska vårdcentralen omgående kontakta Servicecenter och felanmäla den på något av följande sätt:

1. via Weblord (Hittas under stöd och Service på intranätet och gäller interna kunder)
  2. eller ring 010- 476 19 00, vardagar 7-16.

Övrig tid - kontakta Televäxeln på 035-13 10 00.

Kontakt till stödprovtagningen

(drop-in vardagar 8:30-16:30, lunchstängt 12-13)

Undersköterska ger barn och andra stöd vid självprovtagning samt provtar personer utan e-legitimation och svenskt personnummer.

Laholm  072-562 50 39

Halmstad  079-066 02 21

Hylte  079-066 53 96

Ullared  079-065 57 68

Falkenberg  079-065 44 29

Kungsbacka  072-746 06 14

Varberg  070-148 19 26

Affischer eller skyltar

Alla vårdcentraler får skyltad låda, gatuskylt ”Självprovtagning covid-19” och gatupratare med affischer som guidar till den svarta lådan Självprovtagning covid-19.

Om någon affisch eller skylt behöver ersättas eller ni behöver fler kontakta Logistikservice via e-post till logistikservice@regionhalland.se skriv i ämnesraden i mailet - Självprovtagning covid-19: Affisch/skylt, bifoga en bild på vilken affisch eller skylt det gäller och antal ni behöver.

Anslag när test är slut i lådan_A4

Anslag på låda vilka som ska provta sig_A4

Tekniska problem med tjänsten i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Registrera självtest covid-19 är obligatoriskt och det som är mest nytt för invånare.

I ruta 1 i provtagningsinstruktionen som följer med självtestet står hur man registrerar test om man

1. är 13 år och äldre och har en mobiltelefon med kamera som kan skanna en QR-kod
  2. om man har en mobil som inte kan skanna en QR-kod
  3. om man är ombud för barn under 13 år (då fungerar det inte att skanna QR-koden).

Är det annat tekniskt problem kan invånaren hänvisas till att ringa supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster på 0770-72 00 00, öppet alla dagar.

Provtagningsinstruktion och film kommer finnas på sidan om Självprovtagning covid-19 på 1177.se/Halland.