Direkt till innehållet

Intyg

Intyg efter vaccination

Covidbevis är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Covidbevis bygger på ett samarbete mellan EU-länderna i syfte att underlätta för resor inom EU. Covidbeviset är enhetligt utformat, men e-tjänsten har olika namn i varje land. I Sverige heter det Covidbevis och i EU kallas det ”EU Digital COVID Certificate”.

Från 1 juli kan Covidbevis användas i Sverige och i EU som bevis för vaccination. Senare under sommaren kommer beviset också kunna visa ett negativt eller positivt covid-19-test (ett tidigare positivt test kallas bevis på tillfrisknande).

Även i fortsättningen är det dock varje enskilt land i EU som bestämmer vilka krav som gäller för inresa dit. Det är därför viktigt att inför en resa alltid noga ta reda på vad som gäller i just det landet.

Frågor om covidbevis från invånare - guida till E-hälsomyndigheten

Mer information om covidbeviset och vanliga frågor och svar om covidbeviset finns på E-hälsomyndighetens webbplats. Där finns också kontaktuppgifter om invånare har andra frågor om covidbeviset.

Intyg om test för covid-19

I väntan på att covidbeviset också kan visa ett negativt eller positivt covid-19-test (ett tidigare positivt test kallas bevis på tillfrisknande) finns följande möjligheter gällande intyg om tidigare positivt PCR-test respektive aktuellt negativt test:

Intyg om tidigare positivt PCR-test 275 kr se mall om tidigare positivt prov (utskickat via mejl)

  • Vårdcentral som hanterat positivt prov utfärdar intyg
  • Om prov tagits på självprovtagningen (pandemimottagningen) så får invånaren vända sig till sin listade vårdcentral för intyg. (Om man som vårdgivare vill komma åt tidigare positivt provsvar så finns journaltext i VAS från Smittspårningsenheten/pandemimottagningen som verifierar provtagning. Provsvar finns i labblista i VAS för prover tagna inom sjukvården eller sedan maj 2021 för självprovtagna i södra Halland).

Nytt PCR-prov/antigentest inkl intyg hos frisk person inför resa 1488/650 kr

se rutin Reseintyg PCR och antigen

  • Bokas på vårdcentral enligt rutin i mån av tid, annars hänvisning till privat aktörer

Hur hanteras en felregistrering i covidbeviset?

Karta och instruktion för hur processen vid felregistreringar ska gå till

Senast ändrad: