Direkt till innehållet

Åtgärder vid ökad smittspridning av luftvägsinfektioner och magsjuka

Åtgärder vid ökad smittspridning

Just nu ökar flertalet smittor, såsom covid-19, influensa, RS och magsjuka i samhället och inom vården. Belastningen på akutmottagningarna och många andra vårdverksamheter är stor. Många som arbetar inom vård och omsorg är sjuka vilket innebär stor risk för personalbrist.

Det är dock inte smittspridning av den graden att samordnade regionövergripande restriktioner eller rekommendationer återinförs. Varje verksamhetschef avgör utifrån sin verksamhet och situationen där om några ytterligare åtgärder, än de som redan finns, behöver genomföras när det gäller munskydd (source control), besöksregler och liknande enligt befintliga rutiner. En del av rutinerna är framtagna utifrån covid-19 men är tillämpliga även på andra luftburna infektioner och magsjuka. Det gäller även informationen på vårdgivarwebben som finns under Aktuellt

När vården har kraftig belastning på grund av stor smittspridning behöver varje verksamhet göra det som krävs för att minska risken för smitta inom personalgruppen samt mellan personal, patienter, besökande och medföljande.

  • Grunden är fortfarande följsamhet till basala hygienrutiner. God tillgång till att tvätta händerna i lokalerna är mycket viktigt. Handsprit räcker inte vid magsjuka. Handsprit är ett bra komplement vid luftvägsinfektioner och ska fortsätta att erbjudas frikostigt även till patienter och besökande.
  • Om det är möjligt, fortsätt att ge närstående och andra medföljande möjlighet till medverkan i vården. Att fysiskt stänga ute medföljande är sällan effektivt mot smitta och orsakar risker för vårdskador och annat lidande. Antalet personer som kan följa med kan behöva begränsas för att inte orsaka trängsel. Om inte närstående tillåts vara med bör de erbjudas vara med på telefon eller video istället.
  • Använd möjligheterna som finns för vårdkontakt på distans (video, chatt eller telefon) om det behövs och är möjligt för patienten och den besökande.

Rutinen: Besökande, medföljande och gruppverksamhet i Region Halland vid ökad smittrisk har uppdaterats så att det är tydligare att den nu gäller fler smittor utöver covid-19.

Skyltar och affischer ordinarie, samt tillfälliga vid utbrott eller ansträngt läge, finns att skriva ut på vårdgivarwebben. Skapa inte egna utan använd de gemensamma, om det inte är väldigt specifika budskap såsom vägbeskrivningar. Kontakta kommunikation inom din förvaltning om något saknas. Tänk på att uppdatera mottagningens eller vårdavdelningens hemsida på 1177.se/Halland om något ändras tillfälligt. Det görs i Hallandskatalogen.

Utifrån Vårdhygien Hallands rutin Anpassning av smittskyddsåtgärder under pandemi avseende munskydd och visir inom vård och omsorg gäller fortfarande:

  • Alla patienter, medföljande och besökande ska erbjudas munskydd. Lämpligt är att de finns tillgängliga att ta exempelvis på ett bord, affischen Säker användning av munskydd som finns att skriva ut på vårdgivarwebben och handsprit ska finnas i anknytning till munskydden.
  • Personal fortsätter att använda munskydd som source control i all kontakt med patient, boende på särskilt boende och brukare där risken finns att avståndet på 2 meter inte kan hållas.
  • Håll avstånd till andra, särskilt i lunchrum, vid rapportering, möten och liknande så att smittan inte sprids lika lätt inom personalgruppen.
  • Undvik om möjligt även andra situationer och aktiviteter när många träffas nära samtidigt. Använd besök via video eller telefon när det är möjligt.
  • Nytt: Om minst två personer (patienter eller personal) är smittade på enheten inom en vecka klassas det som ett utbrott. Tidigare var det tre fall.
  • Olika åtgärder kan ha olika stor effekt beroende på lokala omständigheter. Tag hjälp av Vårdhygien Halland för rådgivning om vad som hjälper bäst hos er.

Viktigt: Alla som är sjuka ska vara hemma. Vård- och omsorgspersonal genomför provtagning vid förkylning eller andra symtom på covid-19. Använd helst självprovtagningens test som du får på jobbet eller hämtar själv från självprovtagningen.

Se flödesschemat när du som arbetar inom vård eller omsorg ska genomföra provtagning ”Smittspårning av personal i vård- och omsorgslokaler som utsatts för covid-19” på sidan Smittspårning på vårdgivarwebben.

Självprovtagning covid-19 – beställ självtest till vårdcentralen och sätt gärna ut lådan

Det finns hög smittspridning av bland annat covid-19. För att underlätta för vård- och omsorgspersonal, gravida, de med hemtjänst och de med kraftigt nedsatt immunförsvar som rekommenderas provta sig ber vi er alla vårdcentraler att beställa hem självprovtagningskit så ni kan dela ut. Ni kan med fördel ställa ut självprovtagningens låda igen. Delar ni ut självtest covid-19 via lådan behöver denna skylt skrivas ut, lamineras och sättas på lådan på facket där man hämtar test.

Lämnar ni ut självtest covid-19 via er reception eller liknande ska skylten finnas där.

Vi tillämpar tillitsbaserad självprovtagning så ni på vårdcentralerna behöver inte säkerställa att den person som lämnar in prov har rätt att provta sig. Om någon hämtar självtest kan ni utifrån skylten fråga om de tillhör någon av de målgrupperna men inte mer än så.

Beställning av fler självtest covid-19 görs av vårdcentralen i systemet Websesam: artikelnummer 611343 Självtest covid-19 (PCR) Mobilt-BankID. Glöm inte ange antalet ni behöver vid beställningen. Leverans sker en gång i veckan.

Den som bor på SÄBO ska provtas och kan behöva behandling vid luftvägssymtom

Enligt nationella rekommendationer ska alla som bor på särskilt boende (SÄBO) och de som har hemsjukvård provtas vid luftvägssymtom. Smittspårning ska göras vid påvisad covid-19. Den som bor på SÄBO kan också behöva behandling mot influensa. Därför behöver nytt prov tas via nya symtom även om en boende nyligen haft covid-19 eller influensa. De nya provtyperna som beskrivs nedan omfattar båda sjukdomarna.

Nya provtyper och beställningskoder för primärvården för influensan och covid-19

Alla vårdenheter inom primärvården rekommenderas från och med nu använda följande provkoder i VAS vid provtagning avseende influensa och covid-19:

  • fram till den 9 januari: ”COVXA” (analyser: SARS-CoV 2, influensa A, influensa B, RS-virus)
  • från den 9 januari ”COVPAT” (analyser: SARS-CoV 2, influensa A, influensa B).

Medicinsk information om behandling av influensa

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för influensa pekar tydligt på värdet av behandling vid influensa med virushämmande läkemedel (Tamiflu) i riskgrupper, bland annat till SÄBO-gruppen. Se ytterligare i Läkemedelskommitténs terapirekommendationer. Observera att behandling mot influensa kan behöva inledas innan provsvar föreligger, särskilt om väntan på sådant svar är lång.

Publicerad: 2022-12-15

Senast ändrad: