Direkt till innehållet

Caredin ersätter Aerius munsönderfallande tablett

Läkemedelskommittén Halland har tidigare meddelat om en långvarig brist på Aerius (desloratadin) munsönderfallande tablett 5 mg. Nu har tillverkaren MSD meddelat att Aerius munsönderfallande tabletter inte kommer tillbaka inom överskådlig tid (gäller både 2,5 mg och 5 mg).

Som ersättare tillhandahåller nu företaget 2care4 Caredin (desloratadin) munsönderfallande tablett 2,5 mg och 5 mg, som kan förskrivas både av läkare och sjuksköterskor med förskrivningsrätt.

Från och med 1 juli 2020 kommer Caredin att ingå i högkostnadsskyddet, vilket innebär att läkemedlet kommer att bli kostnadsfritt för barn under 18 år. Observera dock Terapigrupp Allergi, Astma och KOL:s rekommendation vid allergi hos barn och ungdomar där barn över 11 år bör behandlas med vanliga tabletter. Vid dosen 5 mg är munsönderfallande tabletter 8 gånger dyrare än vanliga filmdragerade tabletter. För ålder 1–11 år är oral lösning desloratadin (Aerius) förstahandsval, men i enskilda fall i åldersgrupp 6–11 år kan munsönderfallande tabletter desloratadin vara ett alternativ.

Caredin kommer att ingå i en utbytesgrupp med Aerius munsönderfallande tabletter, och kommer därmed att erbjudas till patienter med giltigt recept på Aerius när de besöker ett apotek. För patienter som saknar giltigt recept rekommenderas att Caredin förskrivs på det nya receptet.

Eftersom Caredin är ett generiskt läkemedel, kan bindemedel, färgämnen och dylikt skilja sig något gentemot Aerius munsönderfallande tablett. Caredin munsönderfallande tablett är tegelröd, rund och platt, och har precis som Aerius aspartam som sötningskälla samt en smak av Tutti-frutti.

 

Vid rekvisition gäller följande:

Caredin munsönderfallande tablett 2,5 mg 30 st                     varunummer 425204

Caredin munsönderfallande tablett 2,5 mg 90 st                     varunummer 152345

Caredin munsönderfallande tablett 5 mg 30 st                        varunummer 587446

Caredin munsönderfallande tablett 5 mg 90 st                        varunummer 533770

 

Läkemedelskommittén Halland 2020-06-24

Publicerad: 2020-06-24

Senast ändrad: