Direkt till innehållet

Covid-19 – aktuellt 6 september

Drop in-vaccination startar
Imorgon den 7 september öppnar möjligheten till drop in-vaccination på vaccinationscentralerna i Kungsbacka, Varberg och Halmstad. Syftet är att göra det enkelt att vaccinera sig med höstdosen genom att erbjuda drop in, som ett komplement till tidsbokningen. Vid vaccinationscentralerna kommer det finnas två köer som tidigare, en för tidsbokad vaccination och en kö för drop in.
På regionhalland.se/drop-in-vaccination-mot-covid-19 finns öppettider för drop in-vaccination.

Uppdaterat vaccin
I mitten av september levereras ett nytt uppdaterat vaccin mot covid-19 till Halland. Det nya vaccinet är uppdaterat med den omikronvariant som var först ut när omikron kom till Sverige. Vaccinationscentraler och vaccinerande vårdcentraler går så snart det är möjligt över till det nya vaccinet.

Det är viktigt att vaccinera sig om man rekommenderas vaccination, att inte vänta. De nuvarande vaccinen ger i stort sett lika bra skydd mot svår sjukdom och död i covid-19 som det nya kommer att göra. Förhoppningen är att de uppdaterade vaccinen ska ge ett något längre skydd och bättre effekt på smittspridningen i samhället men för individen är de nuvarande och det nya vaccinet likvärdigt.
De nya uppdaterade vaccinen är enbart godkända för påfyllnadsdos, inte som grundvaccination (dos 1 och dos 2).

Självtest covid-19 hämtas på samma platser som tidigare
Det har kommit en del frågor och varit en del oklarheter kring var de som ska provta sig för covid-19 kan hämta sitt självtest. Det sker, som tidigare, från självprovtagningens låda utanför någon av följande vårdcentraler – Vårdcentralen Centrum Laholm, Vårdcentralen Nyhem i Halmstad, Vårdcentralen Hylte, Vårdcentralen Falkenberg, Vårdcentralen Västra Vall i Varberg eller Närakuten i Kungsbacka. På 1177.se finns informationen om självprovtagningen och öppettiderna. Inlämning av genomfört test kan däremot göras på vilken vårdcentral som helst i Halland.

Det är samma grupper som tidigare som ska genomföra självprovtagning när de blir förkylda eller får andra symtom på covid-19. Det är vård- och omsorgspersonal, gravida, de som har hemtjänst, har dialys eller har kraftigt nedsatt immunförsvar.

Övriga ska inte genomföra självprovtagning utan bara stanna hemma vid förkylning eller andra symtom på covid-19 tills de är feberfria, friska och pigga nog att klara av jobb, skola och förskola.

Med vänliga hälsningar
Ola Johansson
Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

genom

Johanna Wiechel-Steier

Publicerad: 2022-09-06

Senast ändrad: