Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 1 december

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Pandemiläget i Halland

Smittläge och vaccinationsarbete i Halland

Antalet smittade med covid-19 ökar i Halland och under förra veckan skedde en fördubbling av antalet smittade i Halland jämfört med veckan innan. Under pandemin hade vi som flest runt 2000 konstaterat nysmittade under en vecka, att jämföra med nära 600 fall vecka 47.

En viss ökning av sjukhusvårdade personer med covid-19 kunde vi också se under förra veckan. Denna ökning har dock inte fortsatt under denna vecka, då vi haft upp till en handfull fall per dag. Under de senaste veckorna har inte heller någon av de som sjukhusvårdas för covid-19 behövt IVA-vård.

Hittills har vi i Halland inte haft några fall av misstänkt eller bekräftad omikronvariant. Vi förväntar oss dock att även denna variant kommer till länet. Precis som då tidigare varianter upptäcks innebär detta i nuläget inga nya rekommendationer. Att virusvarianter följs upp är naturligt och det finns i dagsläget inget som föranleder nya rekommendationer.

I linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har vi prioriterat vaccinering av de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö. När vaccinationstäckningen nu är hög i Halland vad gäller tredje dos till personer som är 80 år och äldre, vaccinerar vi övriga grupper som nu är prioriterade, i allt högre takt. Dessa grupper är: tredje dos till personer över 65 år, personal inom hemsjukvård, hemtjänst och på särskilt boende för äldre (SÄBO) samt första doserna för barn från 12 år. Kapacitet, mängden vaccinationstider och vaccinationstakten har under ett par veckor ökat successivt i linje med Folkhälsomyndighetens senaste besked.

Planering, beredskap och vägval i Region Halland
Region Halland har en god beredskap att hantera den ständigt föränderliga verklighet som pandemin inneburit och kommer att fortsätta innebära. Vi följer och agerar på de rekommendationer som kommer från nationella myndigheter. Ofta får vi besked i samband med Folkhälsomyndighetens presskonferenser och behöver därefter några dagar för att justera vår planering utifrån de senaste beskeden. Detta har inneburit att vi tidigt under pandemin har byggt i den flexibilitet som behövs för att snabbt göra omprioriteringar i vårt arbete. Detta görs utifrån de förutsättningar som råder i Halland och i vår verksamhet.

De vägval vi gör skärskådas, ifrågasätts och diskuteras utifrån olika perspektiv och därför är det viktigt att vi står fast i vår målsättning att agera utifrån experternas sammanvägda bedömning, fakta och de behov vi ser regionalt. Den sammantagna bedömningen på nationell nivå behöver alltså hanteras utifrån regionala förutsättningar och tillsammans med länets aktörer. När nu smittan ökar, ökar också oron för vad det kan innebära för oss som individer, vad det kan innebära för vårt arbete och på våra arbetsplatser. Då är det viktigt att vi fortsätter att agera på det vi vet är fakta och följa rådande rekommendationer.

Gott om lediga vaccinationstider

Sedan den 23 november kan alla hallänningar 65 år och äldre boka tredje dos mot covid-19. Prioriteringsordningen går från äldre till yngre för att snabbt fånga upp dem som lider störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom i covid-19. Region Halland har följt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och har nått många i gruppen 80 plus med erbjudande om tredje dos. Men målet är att nå ännu fler i åldern 65 år och äldre, som nu har goda förutsättningar att boka tid. Det finns mycket gott om lediga tider i länet för vaccination mot covid-19, där de flesta ligger från vecka 49 och framåt på vaccinationscentralerna i Falkenberg, Kungsbacka, Halmstad och Varberg. Samtliga tider finns att boka digitalt, såväl dos 1 och 2 (för personer från 16 år och äldre) och dos 3 (för personer 65 år och äldre).

Fler grupper får snart möjlighet att boka vaccination på vaccinationscentralerna

I och med det utökade antalet tider är planen att inom kort öppna bokningen för personal inom hemsjukvård, hemtjänst och på särskilt boende för äldre (SÄBO), som också är prioriterade grupper för en tredje dos. Därefter, innan jul, är planen att öppna bokningen för barn 12-15 år. Att även barn kan boka på vaccinationscentralerna är ett komplement till vaccinationen i skolorna.
Det är nu också klart med vaccinationscentral i Varberg. Centralen kommer att öppna i slutet av nästa vecka (v 49) på Annebergsvägen 1B, Varberg Nord. Tider finns redan nu bokningsbara via 1177.se/Halland. På grund av det nya läget i vaccinationsinsatsen med uppstart av vaccinationscentraler och skolvaccinationer planeras inga fler turer med vaccinationsbussen just nu.

Vård- och omsorgspersonal samt patient ska provta sig, då man varit i nära kontakt med smittad – även symtomfria och vaccinerade

Vård- och omsorgspersonal och patienter som bedöms vara nära kontakt till smittad med covid-19 ska till skillnad från invånare i allmänheten genomgå provtagning. Detta är en extra säkerhetsåtgärd för att hindra smittspridning inom vården och omsorgen. Mer information finns i den uppdaterade riktlinjen Smittspårning covid-19, Handläggning av personal- och patientfall i regional hälso- och sjukvård

Person som bor tillsammans med någon som har covid-19 (sk hushållskontakt)
Ska stanna hemma i 7 dagar från den smittades provtagningsdag och genomföra provtagning, gäller även vaccinerade. Person som haft covid-19 de senast 6 månaderna behöver inte stanna hemma eller provtas.

  • Om personen har symtom ska provtagning ske direkt.
  • Om personen inte har symtom ska provtagning ske på dag 5 från den dagen personen som har covid-19 provtog sig. Behöver stanna hemma i väntan på provsvar.

Patienter som varit i nära kontakt med någon som har covid-19
Nära kontakt med smittad innebär närmare än 2 meter i minst 15 minuter inomhus under smittsam fas (från symtom och 48 timmar innan).  Patient som är nära kontakt ska genomföra självprovtagning eller annan PCR-provtagning direkt när personen får information om att hen varit i nära kontakt med någon som har covid-19 samt på dag 5 efter senaste nära kontakt med den personen.

Personal som varit i nära kontakt med någon som har covid-19
Provtas med PCR-prov omgående samt på dag 5. Om möjlighet finns kan det vara lämpligt att komplettera med antigentest inför varje arbetspass omgående till och med dag 5 efter senaste nära kontakt med personen som har covid-19. Detta för att skyndsamt upptäcka tidig infektion.
Antigentester för covid-19 har sämre känslighet och kräver högre virusnivåer för att kunna påvisa virus. PCR-analys är därför alltid förstahandsval vid misstanke om covid-19. Däremot kan man komplettera med ett antigentest samma dag som ger ett snabbt svar inför arbete.

Flödesschema: Provtagning av vård- och omsorgspersonal som utsatts för covid-19

Patientbrev att använda om patient blivit utsatt för smitta i vården finns på sidan Smittspårning på vårdgivarwebben

Uppdaterade rekommendationer för provtagning efter resa

Provtagning direkt för alla vid hemkomst från resa utanför Norden
Alla vuxna och barn, som är sex år eller äldre, ska omgående genomföra provtagning för covid-19 efter att de har rest in i Sverige, helst samma dag. Det gäller även om man är utan symtom, och oavsett om man är vaccinerad, haft covid-19 tidigare eller har lämnat ett prov i annat land inför inresan till Sverige. Man ska dessutom vara extra uppmärksam på symtom under 14 dagar från det man kommit hem och provta sig igen direkt om man blir det minsta förkyld eller får andra symtom på covid-19. Så länge man är symtomfri får man jobba och gå i skolan som vanligt.

Reser hem från länder i södra Afrika – provtagning och karantän
Särskilda rekommendationer gäller för alla som någon gång de senaste sju dagarna före inresan till Sverige har varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini, tidigare kallat Swaziland.

Alla vuxna och barn oavsett ålder som har varit i något av länderna ska stanna hemma sju dagar efter ankomsten till Sverige. De som är sex år eller äldre ska också genomföra självprovtagning covid-19 omgående när de kommer till Sverige, helst samma dag, och sen även ta ett nytt prov efter fem dagar. Gäller alla även utan symtom, och oavsett om man är vaccinerad, haft covid-19 tidigare eller har lämnat ett prov i annat land inför inresan till Sverige.

Utländsk medborgare och har rest utanför EU eller EES
Utländsk medborgare och har rest utanför EU eller EES inom sju dagar innan ankomst till Sverige behöver ha ett covidbevis eller ett motsvarande intyg.

Läs mer om resor utanför EU och EES på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Publicerad: 2021-12-01

Senast ändrad: