Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 17 mars

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Ändrade rekommendationer om munskydd

Smittskydd och Vårdhygien Halland har nu uppdaterat rutinen Anpassning av smittskyddsåtgärder under pandemi avseende munskydd och visir inom vård och omsorg (publiceras inom kort på vårdgivarwebben).

Uppdateringen, som gäller från 21 mars, innebär att munskydd fortfarande behöver användas – men nu endast när avståndet är mindre än 2 meter.

Detta gäller inom vård och omsorg

– Personal ska använda munskydd när de behöver vara närmare patient, medarbetare eller annan person än 2 meter.

– Patienter och besökare, som önskar, ska även fortsättningsvis erbjudas munskydd och handsprit på mottagningar, avdelningar och annan verksamhet inom vård och omsorg.

– Ansvarig chef ska se till att munskydd finns, att de går att hantera och kastas smittsäkert.

– Om det blir utbrott av covid-19 kan munskydd behöva användas mer än detta för att minska smittspridningen.

Avstånd ska även fortsättningsvis hållas i väntrum, receptioner och andra miljöer inom vård och omsorg för att minimera risken för smittspridning. Viktigt att förutsättningar för att hålla avstånd säkerställs.

Uppdaterad affisch för säker hantering av munskydd finns att ladda ner på vårdgivarwebben. Den ersätter den tidigare som ska slängas.

Uppdaterad information till invånare om testning – bland annat på ukrainska

Nu finns information om testning för covid-19 och när man ska stanna hemma översatt till sju språk på Folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns uppdaterad informationen på arabiska, farsi, somaliska och tigrinja samt även översatt den till polska, ryska och ukrainska.

Publicerad: 2022-03-17

Senast ändrad: