Covid-19: aktuellt 18 augusti

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Möjligt att få dos två tidigare

Som vi tidigare har berättat om har man sedan i maj kunnat vaccinera sig på 4 större vaccinationscentraler i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Vaccinationscentralerna har öppet för vaccination mot covid-19 till och med vecka 38. Därefter sker vaccinationen enbart på vissa vårdcentraler i regionen. För att kunna få både dos 1 och dos 2 på en vaccinationscentral behöver dos 1 bokas in senast vecka 34. Från och med vecka 35 kommer vaccinationscentralerna framförallt att vaccinera med dos 2. Nya inbokningar av dos 1 kan från och med vecka 35 göras på några vårdcentraler i varje kommun i Halland och från vecka 39 kommer hela vaccinationsinsatsen att koncentreras till dessa vårdcentraler. Vilka vårdcentraler det är finns beskrivet här.

Vaccinationsläget i Halland

Nu är 82 % av alla bosatta i Halland över 18 år vaccinerade med minst en dos.
58 % av de som är födda 2004 och 50 % av födda 2005 har bokat vaccinationstid.

Information för att bemöta myter och desinformation

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Samtidigt cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många som funderar på att vaccinera sig. Läkemedelsverket har tagit fram följande information för att förklara och bemöta olika påståenden:

Ordinationsrätt för barn

Socialstyrelsen har beslutat att även sjuksköterskor med utbildning inom vaccinationsområdet är behöriga att ordinera vaccin mot covid-19 till barn som är 16 år eller äldre. Detta gäller även de barn som ännu inte fyllt 16 år men som kommer att göra det under året (födda 2005). Föreskriften träder i kraft den 18/8. Läs mer på Socialstyrelsens webbplats: Även sjuksköterskor med vaccinationsutbildning får ordinera vaccin mot covid-19 till barn 16 år och äldre – Socialstyrelsen

Från och med 31 augusti vaccinerar vi inte med Vaxzevria (Astra Zenecas vaccin mot covi-19). Anledningen är att de som rekommenderas Astravaccinet i nuläget är färdigvaccinerade med två doser. Sverige har därför beslutat att inte ta in mer av vaccinet. De som hittills önskat har fått sina båda doser med Vaxzevria. Det fåtal som har fått en dos av vaccinet, får sin andra dos med ett annat vaccin efter den 31 augusti. Att få dos två av annan sort ger ett lika gott skydd mot covid-19.

Förtydligande: Provtagning vid symtom gäller alla – även vaccinerade

Allt fler är nu vaccinerade och har då ett bra skydd mot allvarlig covid-19. Men även som vaccinerad kan man smitta och bli smittad. Det är därför mycket viktigt att även den som är vaccinerad och får symtom stannar hemma och bokar tid för provtagning via 1177.se/Halland.
Om man i smittspårning konstateras varit i nära kontakt med en person som har covid-19 kan man bli ombedd att genomföra provtagning. Den som då är frisk (symtomfri) och vaccinerad med 2 doser sedan minst 2 veckor, behöver inte boka provtagning. Vid symtom stannar man dock hemma och bokar provtagning som vanligt.
Personer som haft covid-19 de senaste 6 månaderna behöver inte boka provtagning – oavsett om man har symtom eller inte. Givetvis gäller det ändå att stanna hemma om man är förkyld eller sjuk.

Publicerad: 2021-08-18