Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 20 januari

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Nya besked om provtagning och karantän idag

Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten meddelades att provtagningsrekommendationerna för covid-19 har förändrats. För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 nu är mycket hög ändras förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Folkhälsomyndigheten uppdaterar också de nationella rekommendationerna för regionernas prioritering av testning. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbsida.

Region Halland följer Folkhälsomyndigheten och kommer nu att uppdatera gällande förhållningsregler utifrån dagens besked. Vi återkommer med mer information, men kan idag meddela följande:

Endast de som behöver arbeta på plats ska provta sig

Från och med nu ska endast de som behöver vara på plats på arbete och i skola och har symtom på covid-19 genomföra provtagning.

Alla övriga som kan arbeta hemifrån, inte arbetar eller inte går i skolan ska stanna hemma vid symtom men inte genomföra provtagning.

Tiden man behöver stanna hemma med covid-19 förändras

Tidigare behövde alla som har covid-19 eller hade symtom men inte provtog sig vara hemma i minst 7 dagar varav minst 2 dagar utan feber och må väsentligt bättre innan de gick tillbaka till arbete eller skola. Nu ändras detta för allmänheten till 5 dagar. För vårdpersonal och patienter och brukare i vården gäller särskilda tidsregler, se Folkhälsomyndighetens Vägledning om smittsamhetsbedömning vid covid-19.

Med tanke på att all provtagningskapacitet är extremt hårt ansträngd i Halland och resten av Sverige är det nu viktigt att de nya rekommendationerna följs av alla omgående.

Färre behöver vara i karantän när man bor med någon som har covid-19

Folkhälsomyndigheten har idag justerat förhållningsreglerna kring karantän för dem som bor tillsammans med någon som har covid-19 (så kallad hushållskontakt). Liksom tidigare gäller att alla som kan ska jobba hemifrån, oavsett om man är hushållskontakt eller inte.

Följande symtomfria personer kan dock undantas från hushållskontakt om de måste vara på arbete:

  • vaccinerade med 3 doser
  • personer som haft covid-19 de senaste 3 månaderna
  • kritiska nyckelfunktioner enligt MSB:s lista. Arbetsgivaren ger besked vem som ingår.

Övriga personer ska (som tidigare) gå hem omgående från det en person de bor tillsammans med får provsvar som visar covid-19.
Personen ska stanna hemma i minst 5 dagar från det att den smittade blev sjuk (tidigare var det 7 dagar från provtagningsdatum) innan de får gå tillbaka till skola eller jobb.

Inom vård och omsorg rekommenderas de hushållskontakter som får vara på arbetet antigentestning varje dag inför sitt arbetspass i 5 dagar från att den smittade blev sjuk.

Viktigt: Möjligheten att vara på arbete och skola fast man är hushållskontakt gäller endast arbete och skola. Under de 5 dagarna ska alla fritidsaktiviteter och socialt umgänge undvikas.

Smittfrihet och intyg

Hur bedömer man smittfrihet efter covid-19?

Folkhälsomyndigheten har fastställt nationella rekommendationer om smittfrihet vid covid-19, se Vägledning om smittsamhetsbedömning vid covid-19 . Kriterierna för smittfrihet bygger på hur lång tid som förflutit från det första positiva provsvaret. Upprepad provtagning ska inte användas för att förklara en person som smittfri och ska därför inte utföras i den offentligt finansierade vården. Personer som ändå önskar sådan provtagning bör hänvisas till privat vård.

Bevis och intyg om smittfrihet

Invånaren kan bevisa smittfrihet genom att visa upp utdrag från 1177.se om covid-19-provsvar tillsammans med de skriftliga förhållningsreglerna som lämnas till alla i samband med diagnos. I förhållningsreglerna framgår vilka kriterier för smittfrihet som gäller. Vissa invånare önskar utöver detta läkarintyg om att de är smittfria efter covid-19. Vårdens skyldighet att utfärda intyg omfattar att ge intyg om vård som en patient fått. I den generella intygsskyldigheten ingår däremot inte att göra nya medicinska bedömningar vars enda syfte är att möjliggöra intyget. Det innebär i det här fallet att vården inte är skyldig att utföra någon bedömning av smittfriheten och intyga den om det inte krävs av medicinska skäl. Om någon ändå önskar ett sådant intyg kan det önskemålet hänvisas till privat vård.

Intyg om provsvar covid-19

Invånare som önskar läkarintyg om provsvar avseende covid-19 ska i första hand hänvisas till att ta utdrag om provsvaret från 1177.se. Patienter som ändå önskar intyg kan inte nekas utifrån intygsskyldigheten men att utfärda intyget måste värderas utifrån medicinsk prioritering i verksamheten, där utfärdande av intyg generellt är en lågt prioriterad åtgärd.

Slopade krav på intyg

Personer som är hemma på grund av covid-19 behöver nästan aldrig intyg från vården

Region Halland vill i denna ansträngda situation förtydliga vilka patienter som kan ansöka om smittbärapenning respektive sjukpenning. För att en patient skall kunna ansöka om sjukpenning behöver det finnas ett sjukdomstillstånd som nedsätter arbetsförmågan med minst 25%. Milda symptom på Covid-19 är ofta inget som nedsätter arbetsförmåga efter 7 dagar och därför behöver inget sjukintyg utfärdas. Däremot kan patienten vara avstängd på grund av smitta enligt smittskyddslagen och skall då ansöka om smittbärapenning. Merparten av patienterna med positiv covid-19 samt deras hushållskontakter ska ansöka om smittbärapenning och inte sjukpenning eftersom arbetsförmågan sällan är nedsatt vid milda symptom. I nuläget behövs inget intyg av vården vid smittbärapenning, dock skall patient ha fått förhållningsregler om avstängning från vården. Av vikt att hälso- och sjukvården tydligt dokumentera i journalen för vilken tid patienten är avstängda enligt smittskyddslagen. Checklista för behandlande läkare vid positivt Covid-19

Slopat krav på intyg de första 14 dagarna vid VAB

Regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort intygskrav vid VAB vid dag 8 och istället behövs intyg från sjuksköterska eller läkare dag 15. Detta gäller från 19/1 till och med den 31/3-2022.

Förslag att ta bort krav på läkarintyg under sjuklöneperioden

Kravet på läkarintyg de 14 första sjukdagarna föreslås att tillfälligt tas bort. Det formella beslutet fattas av Riksdagen den 7 februari, men tillämpas i tid från och med den 19 januari och föreslås gälla till och med den 31 mars 2022. Region Halland vill under rådande omständigheter informera om att vissa patienter inte kommer behöva intyg under sjuklöneperioden då det finns en möjlighet för arbetsgivare att (förutsätta att beslutet tas i Riksdagen) godta sjukskrivning utan intyg de första 14 dagarna.Det är i nuläget upp till arbetsgivaren att avgöra om intyg behövs då beslut i Riksdagen ännu inte är fattat. Region Halland som arbetsgivare kommer tillämpa förslaget from 19/1. För arbetssökande, föräldralediga , studerande och egenföretagare behövs fortsatt sjukintyg till Försäkringskassan dag 8 tills beslut fattas i Riksdagen. Hälso- och sjukvården behöver därför fortsatt erbjuda läkarintyg vid sjukdom dag 8 i sjukfallet.

För mer information läs på Försäkringskassans information för Hälso- och sjukvård

Kontaktperson: Frida.Lindh@regionhalland.se

Publicerad: 2022-01-20

Senast ändrad: