Direkt till innehållet

Covid-19: aktuellt 24 juni

Information från Smittskydd Halland/Region Halland

Förtydligande kring bokning av vaccination mot covid-19 för de som är födda 2003

Igår informerade Region Halland om nästa veckas bokningssläpp där personer föda 2003 släpps på för bokning fredagen den 2 juli. Vi vill här förtydliga att inriktningen som funnits sedan tidigare fortsatt gäller, det vill säga att bokning för de som är födda 2003 är möjlig från den dagen de fyller 18 år. Övriga födda 2003 erbjuds vaccination när vi erbjuder 16-17 åringarna.

Registrering av biverkningar efter covid-19-vaccination

Det har nu förtydligats att bedömningar av biverkningar efter vaccination alltid ska registreras i MittVaccin, även när vårdenheten där biverkningen tas omhand och bedöms huvudsakligen använder ett annat journalsystem. Detta för att säkra upp att information om biverkningar finns tillgänglig vid vaccination på enheter som inte har tillgång till annan dokumentation än MittVaccin. Rutinen för covid-vaccination uppdateras utifrån denna inriktning.

Modernas vaccin heter nu Spikevax

Läkemedelsverket har meddelat att Modernas vaccin mot covid-19 från och med nu heter Spikevax. Både det nya namnet och tidigare namnet Covid-19 Vaccine Moderna kan förekomma på förpackningar under en tid framöver.

Status pandemiläge och uppdatering Sminet

Smittan har fortsatt minska i Halland, antal sjukhusvårdade med covid-19 fortsätter att vara färre än fem och det har inte inkommit några nya registrerade dödsfall sedan vecka 21. Samtidigt har vi fått ytterligare ett konstaterat fall av Deltavarianten, vilket vi har förväntat oss.
Sminet är nu delvis igång, men för den som ska göra smittskyddsanmälan behöver fortfarande reservrutinen användas, dvs anmälan på papper som sedan skickas till Smittskydd Halland. Se mer information på Sminets hemsida.

Budskap inför midsommar

På Region Hallands Facebook-sida ligger aktuellt budskap inför midsommar. Sprid gärna i era kanaler.
Det handlar om att fira en klok midsommar för att fortsätta hålla smittan nere och att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det vill säga:

– Fira med de du bor tillsammans med eller några få vänner
– Umgås utomhus om det går och håll avstånd till varandra
– Stanna hemma när du känner dig minsta sjuk
– Provta dig vid minsta symtom
– Tvätta händerna ofta

Rekommendationerna gäller även när man fått vaccination mot covid-19.

Aktuellt om självprovtagningen
Öppettider under midsommarhelgen
Midsommarafton – stängt
Midsommardagen – stängt
Söndag 27 juni – öppet kl 08.30-15.00

Självprovtagning covid-19 utökas till Ullared

Från måndagen den 28 juni kommer det erbjudas självprovtagning covid-19 i Ullared varannan dag. Provtagningsbussen kommer att växla mellan parkeringen utanför Vårdcentralen Ullared och parkeringen vid Munkagårdsgymnasiet, Tvååker. Ullared kommer ha självprovtagning måndagar, onsdagar och fredagar och Tvååker tisdagar, torsdagar och söndagar. Som vanligt bokas självprovtagning covid-19 genom att personen loggar in på 1177.se och bokar en tid för provtagning.

Stöd vid självprovtagning av barn flyttar till pandemimottagningen den 1 juli

En provtagningsplats per kommun erbjuder stöd av vårdpersonal till barn som ska genomföra självprovtagning covid-19. Det står tydligt vilka platser det gäller när tid bokas via 1177.se. Från den 1 juli flyttas stödet för barn i Halmstad och Varberg till Pandemimottagningen Halmstad (från Halmstad arena) och Pandemimottagningen Varberg (från Varbergs arena). Måndag-fredag kommer de barn som behöver stöd vid självprovtagning istället i tidbokningen för självprovtagningen på 1177.se då att välja pandemimottagningen om de befinner sig i Halmstad eller Varberg. På söndagar kommer stödet för barn finnas på Halmstad arena respektive Varberg arena.
Samtliga andra kommuner fortsätter att ha sitt stöd för barn vid självprovtagning där det är idag.
Även medföljande förälder som behöver provtas kommer att kunna boka tid för självprovtagningen på pandemimottagningarna. För övriga är det ordinarie självprovtagningsplatser som gäller.

Publicerad: 2021-06-24

Senast ändrad: