Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 4 januari

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Pandemi- och vaccinationsläge i Halland

Kraftigt ökad smittspridning (och provtagning) i Halland

3 182 personer testade positivt för covid-19 i Halland vecka 52, en andel på 16,2 % positiva svar av det totala antalet provtagna. Det kan jämföras med förra veckans 7,3 %. Antalet är det högsta för en enskild vecka hittills under pandemin vilket är en oroande, men förväntad utveckling.
Virusvarianten omikron har visat sig vara betydligt mer smittsam än föregångaren delta och sprider sig nu snabbt. Uppskattningsvis mer än hälften av de som insjuknar nu, har smittats av omikronvarianten. Det har sedan en tid tillbaka förmodats att omikron skulle ta över och utvecklingen i det avseendet är därför väntad. Samtidigt av det man ser hittills, verkar omikron ge ett något mildare sjukdomsförlopp än tidigare virusvarianter.

Halland har en fortsatt hög kapacitet i provtagningen och ett förhållandevis stort antal provtagna om man i jämförelse med riket. För att kunna följa utvecklingen och sätta in åtgärder är det viktigt att man provtar sig vid minsta symtom och det är positivt att Halland haft kapacitet att möta behovet i provtagningen, särskilt nu när vi befinner oss i en så ansträngd situation.

Vården klarar uppdraget trots ansträngt läge

Trots en kraftigt ökad smittspridning av covid-19 i samhället har vården hittills inte upplevt motsvarande ökning vad gäller behov av sjukhusvård för personer med covid-19. Vårdbehovet vid covid-19 brukar dock komma med 1-2 veckors fördröjning så vi kan förvänta oss en fortsatt hög belastning på vården kommande veckor. Antalet inlagda på IVA med covid-19 har varit i snitt 4-5 personer sedan den 25 december. Man ser fortsatt en överrepresentation av ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade bland dem som vårdas på IVA, och i övriga fall finns underliggande sjukdomar. Det faktum att även många medarbetare varit sjuka i olika virus, suttit i familjekarantän eller vårdat sjuka barn är just nu den främsta utmaningen för verksamheterna/sjukvården.

Många lediga vaccinationstider

Det finns fortsatt ett stort antal lediga tider för vaccination mot covid-19 i Halland. Drop-in erbjuds tillsvidare på vaccinationscentralerna i Varberg och Halmstad. Allteftersom man passerar tidsgränsen på 6 månader sedan dos 2 (5 månader för personer 65 år eller äldre) kan alla hallänningar som är 18 år eller äldre nu vaccinera sig mot covid-19. Dos ett och två erbjuds personer från 12 år.

Vaccination av barn 5-11 år som ingår i särskilda riskgrupper

Den 21 december gav Folkhälsomyndigheten besked om att barn som är extra känsliga för luftvägsinfektioner nu rekommenderas vaccination mot covid-19 från fem års ålder. Starten av denna vaccinationsinsats kan ske då aktuella barndoser finns tillgängliga och distribuerade runt om i landet, sannolikt under januari 2022 utifrån Folkhälsomyndighetens bedömning.

Säsongsinfluensan

Hittills i år (220101-220104) är det i Halland 32 bekräftade fall, vilket tyder på att det finns en pågående smitta med samhällsspridning. Sedan säsongens första bekräftade fall (211021) är det totalt 166 bekräftade fall, varav 163 har bekräftats efter den första december förra året. Alla med luftvägssymtom som uppsöker akuten eller vårdas på sjukhus provtas för covid-19, säsongsinfluensa och RS-virus. Sannolikt tas fler prover än före pandemin och det är därför svårt att jämföra antalet fall med tidigare säsonger. Vi kan dock jämföra med förra året då säsongsinfluensan i princip uteblev.

Publicerad: 2022-01-04

Senast ändrad: