Direkt till innehållet

Hallands sjukhus tar över doseringsansvaret för patienter med Warfarinbehandling

Antalet patienter som behandlas med Warfarin i Halland blir färre. För att bibehålla och säkerställa en samlad kompetens har Hallands sjukhus i uppdrag att samla doseringsansvaret för alla patienter med Warfarinbehandling på Antikoagulantiamottagningarna (AK-mottagningarna).

Mottagningarna på Hallands sjukhus kommer successivt påbörja arbetet med överföring av doseringsansvaret från närsjukvården i oktober 2022 och det preliminära slutdatumet är sista februari 2023.

I samband med överföringen kommer det även ske förändringar i registrering av Journalia -AK, som är ett doseringsprogram för att övervaka behandling med antikoagulatia (warfarin). Det tidigare systemet Aurikula var ett kvalitetsregister där även ”Nya perorala antikoagulantia” (NOAK) registrerades. Det finns inget författningsmässigt krav på registrering av NOAK i Journalia – AK. Hallands sjukhus kommer därför fortsättningsvis inte att registrera NOAK i Journalia-AK.

De patienter som behandlas med NOAK idag och finns registrerade vid AK-mottagningarna på Hallands sjukhus, kommer till största del att utremitteras till respektive vårdcentral för uppföljning avseende antikoagulantiabehandlingen. Det utesluter inte att annan uppföljning av bakomliggande sjukdom fortsatt kan ske vid Hallands sjukhus. I de fall där det inte är lämpligt att remittera ut uppföljningen, kommer AK-behandlingen att följas upp av respektive patientansvarig läkare/specialistmottagning vid Hallands sjukhus.

Publicerad: 2022-10-04

Senast ändrad: