Direkt till innehållet

Hedersrelaterad brottslighet – ny vägledning och informationsmaterial

Det finns en ny vägledning om hedersrelaterad brottslighet för socialtjänst, polis, hälso- och sjukvård och skola. Syftet med vägledningen är att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Vägledningen har tagits fram av Länsstyrelsen Östergötland och andra myndigheter.

https://www.hedersfortryck.se/aktuellt/myndighetsgemensam-vagledning-ska-skydda-barn-och-unga-fran-hedersrelaterad-brottlighet/

På sidan Våld i nära relationer inkluderat hedersrelaterat våld och förtryck hittar du både nationellt och regionalt framtaget stödmaterial. Den nya vägledningen ska ses som ytterligare stödmaterial  i Region Hallands arbete mot våld i nära relationer.

Material att använda
Under sommaren genomförs en nationell informationskampanj som är riktad till utsatta och anhöriga samt yrkesverksamma. Material finns på 11 språk samt för HBTQI och personer med funktionsnedsättning.
Använd gärna materialet för att sprida information om hedersrelaterad brottslighet i samband med ert arbete. Det finns bland annat affischer som vänder sig både till yrkesverksamma, patienter och anhöriga.

https://www.hedersfortryck.se/publikationer/informationsmaterial-om-det-rattsliga-skyddet-mot-hedersrelaterad-brottslighet/

Webbplatsen hedersfortryck.se drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är till för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer.

Publicerad: 2022-06-16

Senast ändrad: