Direkt till innehållet

Information om nya digitala LMA-kort

Från årsskiftet kommer Migrationsverket att införa nya LMA-kort.

Dessa LMA-kort kommer att uppdateras digitalt med aktuell information om giltighetstid och det kommer alltid att vara en aktuell information om giltighetstiden. Giltighetstiden kommer alltså inte att stå på LMA-kortet.

På alla nya LMA-kort kommer det att finnas en QR-kod och det kommer att finns en webbadress på baksidan av LMA-kortet.

För att få reda på om LMA-kortet är giltigt, kan man antingen scanna QR-koden på kortets framsida, om det finns möjlighet till en scanner, eller gå in på webbadressen som finns angiven på baksidan av LMA-kortet.

Den webbaserade uppslagstjänsten kommer endast att visa om kortet är giltigt och om kortinnehavaren har rätt att arbeta. Det finns ingen information om personnummer och det sker ingen lagring av information om vem som har gjort sökningarna.

Vad innebär detta:

  • De gamla LMA-korten kommer successivt under 2022 att fasas ut så under det första halvåret kommer det att finnas både gamla och nya LMA-kort.
  • Gamla kortet – giltighetstiden har gått ut, frågor om giltighetstid, om person fortfarande är asylsökande får ställas som vanligt till GAS så de kan titta i Melker-systemet
  • Nya kortet – för att veta om LMA-kortet är giltigt får man för varje asylsökande gå in på den webbaserade uppslagstjänsten för att se om LMA-kortet är giltigt.
  • Det går att söka ut information själv.
  • Kliniker som har öppet på kvällar, nätter och helger kan själv söka ut information om LMA-kortet är giltigt.
  • Uppslagstjänsten kommer att visa om ett LMA-kort är giltigt oavsett vilken region den asylsökande tillhör.
  • Tips: Lägg webbadressen som ett ”bokmärke/favorit” för att sedan i sökningen bara lägga till den sista unika teckenkombinationen som finns på vart LMA-kort.

Bilaga: Information om nya LMA-kort.

Kontakt: Camilla Falk RK Hälso- och sjukvård

Publicerad: 2021-11-30

Senast ändrad: