Direkt till innehållet

Rekommendation om allmän vaccination mot covid-19 för barn 12–17 år tas bort

Den allmänna rekommendationen till barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 upphör efter den 31 oktober, det meddelade Folkhälsomyndigheten under fredagen. Anledningen är den mycket låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 hos barn och unga. Fortsättningsvis är det barn i särskilda grupper som rekommenderas vaccination mot covid-19.

Beslutet innebär att från och med den 1 november 2022 är det endast barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19 som rekommenderas och därmed erbjuds vaccination mot covid-19. Det handlar om individer inom grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Dessa grupper definieras av Svenska Barnläkarföreningen.

Kunskapsläget och epidemiologin för covid-19 följs kontinuerligt. Vid en eventuellt förändrad situation för barn och unga i Sverige kan rekommendationerna komma att ändras.

För den som har fyllt 18 år gäller rekommendationen för vuxna, att man bör ta tre doser för att ha ett grundskydd mot covid-19.

Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens beslut:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2022/september/rekommendation-om-allman-vaccination-mot-covid-19-for-barn-1217-ar-tas-bort/

Publicerad: 2022-09-30

Senast ändrad: