Restnotering tablett Kalcipos-D 500mg/400 IE – dospatienter berörda

På grund av en produktionsflytt är tablett Kalcipos-D 500 mg/400 IE tillfälligt restnoterad. Företaget har meddelat ett preliminärt leveransdatum till 8 maj 2020. Restnoteringen påverkar framförallt dospatienter, men även patienter utan dosmedicinering.

Då Kalcipos-D är långsiktigt förebyggande mot benskörhet har Läkemedelskommittén i samråd med regional chefsläkare och endokrinologkonsult bedömt att ett kortare behandlingsuppehåll (1-2 veckor) kan göras.
För patienter där fortsatt behandling ändå bedöms aktuell finns följande alternativ:

• Byte till tuggtablett Calcichew D3 Citron/Spearmint 500 mg/400 IE. Denna tablett kan dosdispenseras. Kan vara ett alternativ om patienten kan hantera tuggtablett. Observera att tuggtabletter är stora.
  • Byte till tuggtablett Kalcipos-D 500 mg/400 IE. Tabletten kan inte dosdispenseras. För dospatienter gäller: vid tillfälligt byte måste ny ordination göras för att erhålla Kalcipos D tablett i dosrullen när restsituationen är slut. Observera att tuggtabletter är stora.
  • Tillfälligt byte till tablett Kalcipos-D forte 500 mg/800 IE. Observera att tillgången för närvarande är begränsad.
  • Tillfälligt byte till tablett Kalcipos-D mite 500 mg/200 IE. Observera att läkemedlet inte ingår i högkostnadsskyddet samt att tillgången är begränsad.

Information om vilka dospatienter som är ordinerade Kalcipos D 500 mg/400 IE från en specifik vårdenhet kan fås genom att en representant för vårdenheten kontaktar dosapotekets kundservice.

Följande meddelande kommer gå ut till samtliga dospatienter som är ordinerade Kalcipos-D:
”Det är under en kortare period leveransproblem med Kalcipos-D och den kan därför komma att saknas i din dosrulle. Den kommer inte ersättas av annat läkemedel under denna korta period. Läkemedlet är långsiktigt förebyggande mot benskörhet och kortare uppehåll bedöms inte medföra ökade risker. Så fort Kalcipos-D åter finns i lager kommer den tillbaka i din dosrulle. Beslutet är taget i samråd med ansvariga inom regionen. Om du har frågor bör du vända dig till din behandlingsansvariga läkare.”

Läkemedelskommittén Halland 2020-04-27

Publicerad: 2020-04-28