Direkt till innehållet

Så skriver du sjukreseintyg vid covid-19

För att minska risken för smitta av covid-19 har särskilda rekommendationer för serviceresor tagits fram. I dessa rekommenderas att sjukresor, i störst utsträckning, körs med endast en passagerare i bilen. Vi vill nu förtydliga för dig som skriver intyg för sjukresa, hur du ska göra vid konstaterad eller misstänkt covid-19.

När du ska skriva ett intyg för sjukresa gör du det i applikationen Reseintyg via webben. I intyget finns sedan tidigare valmöjligheten ”Ensamåkare”. Denna ruta ska du INTE kryssa i, om patienten enbart behöver transporteras ensam på grund av konstaterad eller misstänkt covid-19. Fyll istället i intyget precis så som du gjorde innan pandemin.

När sjukresa är aktuell beställer patienten själv sin resa via den gemensamma beställningscentralen för sjukresor, Resam. Vid bokningen ställs alltid frågan om covid-19. Resenärer som har misstänkt eller bekräftad covid-19 hänvisas till 1177 vårdguiden på telefon som i dialog med resenären diskuterar möjlighet till egen transport, till exempel med hjälp av en anhörig. Om möjlighet till egen transport inte finns, transporteras resenären med ambulans eller liggande sjuresefordon.

Bedömningen om ensamåkning görs alltså vid varje enskilt fall, vid bokning av varje enskild resa, av Resam. Du som skriver intyg behöver inte göra den bedömningen.

Publicerad: 2020-05-15

Senast ändrad: