Direkt till innehållet

Vaccination mot kikhosta för gravida – Ny nationell rekommendation

Folkhälsomyndigheten har kommit med en rekommendation om vaccin mot kikhosta för gravida från graviditetsvecka 16. Detta oavsett om man är vaccinerad tidigare eller ej mot kikhosta.

Kunskapsläget är nu sådant att vaccination mot kikhosta rekommenderas för alla gravida. Vaccinationen rekommenderas från graviditetsvecka 16 och ska ges i god tid före beräknad förlossning.

Syftet med vaccinationen är att skydda de allra yngsta spädbarnen mot svår sjukdom i kikhosta. Prematura barn har särskilt stort värde av detta skydd, eftersom de har störst risk för svår sjukdom. För att vaccinationsskyddet ska hinna uppnås i tid för en eventuell prematur födsel så bör vaccinationen ske innan graviditetsvecka 32. Information om rekommendationen om vaccination mot kikhosta ges lämpligen tidigt i graviditeten vid besök hos Kvinnohälsovården.

Vid vaccination mot kikhosta bibehålls antikroppsnivån relativt kortvarigt hos den vaccinerade och ger inte samma skydd för spädbarnet vid efterföljande graviditeter. Vaccination rekommenderas därför vid varje graviditet. Detta gäller även oavsett tidsintervall från tidigare påfyllnadsdoser.

Det finns inga tillgängliga vaccin som innehåller endast antigen mot kikhosta. Varje vaccination mot kikhosta innebär därför även en påfyllnadsdos av vaccin mot difteri, stelkramp och i vissa fall polio.

Rekommendationen började gälla den 15 augusti men Folkhälsomyndigheten ser ett successivt införande, där medvetenhet om rekommendationen och kunskap hos vårdpersonal såväl som hos gravida ökar efterhand och därmed intresset för vaccination. FHM kommer hålla två webbinarier under hösten och information i olika former kommer att finnas tillgänglig på deras webbsida.

I nuläget är det endast läkare som har ordinationsrätt för vaccination mot kikhosta till gravida.

Behörighet för sjuksköterskor att ordinera läkemedel för vaccination regleras i HSLF-FS 2018-43. För att rekommendationen om kikhostevaccination under graviditet ska ingå i ordinationsrätten för dessa sjuksköterskor, behöver den nya rekommendationen läggas till. Socialstyrelsen är uppmärksammad på behovet av detta tillägg och det förväntas vara ändrat om 1-2 månader.

Det pågår också ett arbete för att se över möjligheten att även barnmorskor ska ha ordinationsrätt för vaccinationer i framtiden, men det är ett arbete på längre sikt.

Samma förfarande som vid vaccination mot influensa för gravida gäller, dvs den gravida hänvisas till vårdcentral för vaccination i de flesta fall.

Vaccination mot kikhosta ingår i den grupp som regionen redan beslutat om kostnadsfrihet för (utifrån SKR rekommendation).

Information om praktiska detaljer kommer senare. 

Läs mer

Folkhälsomyndighetens publikation Rekommendation om vaccination mot kikhosta för gravida https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/r/rekommendation-om-vaccination-mot-kikhosta-for-gravida/

Folkhälsomyndighetens Faktablad till gravida https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/o/om-vaccinationer-for-dig-som-ar-gravid/

Information om kikhosta på 1177.se/Halland https://www.1177.se/Halland/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/hosta-och-slem-i-luftvagarna/kikhosta/#section-14599

Publicerad: 2022-08-18

Senast ändrad: