Direkt till innehållet

Vibeke och Ramel är Hallands första BT-läkare

I februari i år tog Region Halland emot sina första BT-läkare. BT, eller bastjänstgöring, är nytt i Sverige sedan förra året och en del i en större förändring – läkarutbildningen förlängs och är legitimationsgrundande.

Kort förklarat innebär reformen att allmäntjänstgöringen (AT) på sikt förvinner och att specialisttjänstgöring (ST) inleds med ett år av bastjänstgöring.

Vibeke Solem och Ramel Asceric välkomnades av Hallands sjukhus i Varberg i februari som Region Hallands första BT-läkare. Nu har de tjänstgjort i fyra månader och vi är nyfikna på dem och hur deras första BT-tid varit.

BT-läkare Vibeke och Ramel.
Från Europa till Halland. Vibeke Solem och Ramel Asceric har båda studerat till läkare utomlands. Nu är de BT-läkare i Varberg.

Ville studera utomlands

Vibeke och Ramel är från Norge – Vibeke från Oslo och Ramel från Fredrikstad. Båda hade en längtan och ett driv att studera i ett annat land.
– Jag ville uppleva något nytt och leva utomlands några år, berättar Ramel som valde att åka till Budapest för att studera till läkare.

Vibeke var hungrig på att flytta från Oslo men också övertygad om att studier utomlands skulle förbereda henne bättre för läkarrollen än om hon stannade kvar hemma. Det blev studier i Krakow.
– Man tvingas vara utanför sin bekvämlighetszon. Inget är som hemma och man lämnar tryggheten. Allt det betyder att man måste ta ansvar och se att livet också kan vara ganska obehagligt och hårt. Jag tror att det är bra att få med sig in i läkaryrket.

Handledning ger både trygghet och utveckling

Undervisningen i Ungern och Polen var på engelska men Vibeke och Ramel har också fått goda kunskaper i polska respektive ungerska. Efter examen var Ramel en tid på en vårdcentral i Tranås, men avståndet till familjen i Fredrikstad blev för stort och han ville söka sig närmare hemstaden. Valet föll på Varberg eftersom han hade hört mycket positivt om sjukhuset där. För Vibeke var Halland ett självklart val då hennes man arbetar på sjukhuset i Varberg. Så förra hösten sökte de båda bastjänstgöring i Halland.

Första månaderna har varit inom psykiatrin, nu väntar akut sjukvård och sista delen blir inom närsjukvården.
– När jag sökte till BT tänkte jag att det var spännande att få inblick i arbetet på ett sjukhus. Vad händer med den där remissen som skickas från vårdcentralen? Jag ville också möta andra patienter än de jag mött på vårdcentralen, berättar Ramel.

– Jag tror att 12 månader är en perfekt tid och träning för att växa i rollen som läkare och lära sig det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, säger Vibeke.

I bastjänstgöring är det stort fokus på handledning och den framhåller Vibeke och Ramel som mycket betydelsefull. De har kunnat ställa frågor till alla läkarna på psykiatrin och ta upp särskilda teman och ämnen med sin handledare.

– Man kan ju inte allt när man är klar som läkare, så det stödet har varit toppen. Plus att alla är så trevliga.

Om framtiden

Ramel ser fram emot nästa BT-del som är inom akut sjukvård. Han har drömt om att bli kirurg men efterhand har den drömmen ersatts av att bli läkare inom internmedicin, som han tror passar bättre.
– Jag gillar att tänka och det är intressant att analysera prover och undersökningar. Inom internmedicin är det också mycket patientkontakt och det tycker jag om.

Vibeke har ännu inte bestämt sig för vilket specialistområde hon vill inrikta sig på.
– Psykiatrin har varit rolig och intressant. Inför framtiden är jag öppen för att se vad som är rätt för mig.

Fakta och bakgrund om bastjänstgöring

Arbetet med BT i Halland startade 2019 när FOU, under ledning av Berne Ericsson, fick uppdraget att skapa förutsättningar för bastjänstgöring i Halland. Nu har de två första BT-läkarna gjort den första av tre delar och efter sommaren startar basttjänstgöring i Halmstad.

– Bastjänstgöring kommer kanske bli vårt viktigaste sätt att väcka intresse hos yngre kollegor och locka framtida specialister till Region Halland. Välfungerande handledning har en central roll i bastjänstgöring och det prioriteras högt i Halland, säger Anna-Maria Sankari Ho, projektledare och BT-studierektor för FOU och som varit med och tagit fram upplägget för BT i Region Halland.

På sidan BT finns mer information om bastjänstgöring i Halland 

Fakta

– Den svenska läkarutbildning genomgår just nu en stor förändring. Grundutbildningen har förlängts med en termin till 6 år och är nu legitimationsgrundande i likhet med de flesta europeiska läkarutbildningar.
– Konkret innebär detta att AT, allmäntjänstgöringen, kommer försvinna. I stället inleds specialisttjänstgöring (ST) med ett år av bastjänstgöring, som är gemensam för alla specialiteter. Fram till ca 2030 löper AT och BT parallellt och fram till 2027 har alla BT-läkare sin utbildningsbakgrund i utlandet.
– Bastjänstgöring i Region Halland pågår i 12 månader. Nationellt är de obligatoriska placeringarna inom akut sjukvård och primärvård och i Halland även inom psykiatrin.
– Syftet med bastjänstgöring är att få praktisk erfarenhet under handledning och att alla får en likriktad introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige.
– Handledning har en central roll i bastjänstgöring och intresserade specialister och ST-läkare som är i slutfasen av sin ST är välkomna att ta kontakt med Anna Maria Sankari Ho för mera information och utbildning.

Publicerad: 2022-05-31

Senast ändrad: