Direkt till innehållet

Viktig information från Smittskydd gällande vaccination med Moderna

Information till vårdgivare i Halland med anledning av besked från Folkhälsomyndigheten idag den 6 oktober om att vaccination med Spikevax (Modernas vaccin mot covid-19) pausas för personer födda 1991 eller senare. Rekommendationen gäller med omedelbar verkan och innebär att inplanerade doser Moderna till denna åldersgrupp ej ska ges i nuläget. Till ovaccinerade i dessa åldersgrupper rekommenderas i stället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. 

Personer födda 1991 och senare som redan har fått en dos av Modernas vaccin Spikevax ska i nuläget inte erbjudas en andra dos covid-19-vaccin. Detta gäller även de som är inplanerade för extrados på grund av immunsupression (och som tidigare fått två doser Spikevax). Folkhälsomyndigheten återkommer med information om vilken som blir bästa lösningen för dessa grupper.

Rekommendationen om paus för användning av Modernas vaccin Spikevax till denna grupp (födda 1991 och senare) grundar sig på att ny data ytterligare pekar mot en ökad förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination. Risken bedöms finnas främst hos ungdomar och unga vuxna och främst hos pojkar och män. Riskökningen verkar störst efter den andra dosen och ses då oftast inom fyra veckor efter vaccination, men främst inom de två första veckorna. För de som redan vaccinerats med Spikevax bedöms risken för myokardit/perikardit som väldigt liten, det är en mycket sällsynt biverkan, men det är viktigt att känna till symtomen och vara vaksam på dessa.

Både myokardit och perikardit går ofta över av sig självt, utan att ge några bestående besvär, men misstänkta symtom bör bedömas av läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning. Medicinsk behandling och övervakning på sjukhus kan behövas vid konstaterade fall. Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Se nyhetstext på Folkhälsomyndigheten

Publicerad: 2021-10-06

Senast ändrad: