Frågor och svar om projektet

Här kan du som vill veta mer om projektet Trygg och effektiv utskrivning läsa mer genom att ta del av frågor och svar:

Vad är syftet med projektet?

Svar: Projektet utgår från förslag till ny lagstiftning – samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård som träder i kraft 1 januari 2018. Projektet syftar till att samordna vårdprocessen för personer i vårdkedjan gällande vårdplanering och SIP enligt lagförslagets intentioner. Uppdraget är att ta fram en överenskommelse, riktlinjer och SIP samt utveckla IT-stödet utifrån en förändrad utskrivningsprocess och införande av IT-stöd i öppenvården.

Vad är vinsterna med att öka samordningen?

Svar: Förbättrad samordning kring patienten/brukaren skapar en trygg och säker vård och omsorg i boendet. Ansvaret ska även bli tydligare mellan olika parter i sjukvården och för patienten vid behov av planering i övergångar. Syftet är också att utveckla planeringen så att patienten inte behöver vara kvar i slutenvården efter att hen är bedömd utskrivningsklar – vård på rätt vårdnivå.

Vad är vinsten för brukaren?

Svar: Samordningen ska leda till ett bättre erbjudande av vård och omsorg nära patienten, hälso- och sjukvårdens roller och ansvar blir tydligare. Det proaktiva arbetssättet kommer dessutom att minska riskerna för oplanerade inskrivningar i slutenvården.

Vilket konkret resultat förväntas ute i verksamheterna?

Svar:  Det innebär en tydligare och förbättrad samverkan mellan slutenvården, närsjukvården och kommunen i planering av insatser i samband med utskrivning från slutenvården och i planeringen i öppenvården. För att patienterna ska vara mer delaktiga och om möjligt undvika sjukhusvård.

Vad innebär det för vården på avdelningar och i öppenvården samt i kommunerna?

Svar: Närsjukvården blir mer aktiv i den samordnade planeringen av patientens fortsatta behov av insatser efter utskrivning från slutenvård. Samordningen blir tydligare genom att individuell plan (SIP) ska användas vid behov av insatser från hälso- och sjukvård och socialtjänst. Behovet av oplanerad slutenvård och risken för att återinskrivas i slutenvården inom 30 dagar ska minska genom en trygg och säker utskrivning och uppföljning i öppenvården med stöd av SIP. Ett nära samarbete i öppenvården (närsjukvård-kommun) med stöd av läkarmedverkan i hemsjukvården ska skapa en trygghet kring patienten med behov av samordnade insatser. Planeringen i öppenvården för inskrivning i hemsjukvården eller för enstaka hembesök kommer att ske via IT-stöd och inte längre via fax.

Innebär det några nya arbetssätt så som nya system, rutiner, blanketter?

Svar:  Alla parter kommer att behöva förändra arbetssätt för att möta intentionerna i den nya lagstiftning och utvecklade utskrivningsprocessen. Uppdaterat och utvecklat IT-stöd kommer att införas i Halland med start hösten 2017. Riktlinjer kommer att formuleras som beskriver hur samarbetet ska ske utifrån den nya lagstiftning och för planeringen i öppenvården.

Vilka berörs av förändringen?

Svar: Hallands kommuner, samtliga vårdcentraler inom Vårdval Halland, Hallands sjukhus och Psykiatrin i Halland. Alla professioner som behöver delta i vårdplanering eller som utför hälso- och sjukvård eller socialtjänstinsatser. Utifrån utveckling av SIP kommer även andra samarbetspartners att involveras så som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och skolan.

Vad behöver de berörda personerna känna till?

Svar: De bör känna till Hallands riktlinjer kopplat till lagstiftningen och införandet av det nya och uppgraderade IT-stödet. De bör även känna till när förändringen sker och hur respektive målgrupp berörs.

Behöver alla känna till samma sak?

Svar: Nej, alla har inte samma behov av information, de berörs på olika sätt beroende på vilket ansvar de har i vårdplaneringen eller i utförandet av vård och omsorgsinsatser.

Finns det en tidsplan att förhålla sig till?

Svar: Tidplan finns för genomförandet av projektets olika deluppdrag.

Har du fler frågor är du välkommen att ta kontakt med:

Britta Engvall

Telefon:  073-231 56 23