Direkt till innehållet

Restsituation Dalacin vagitorium

Pfizer har varslat om att det kan uppkomma en restsituation för Dalacin (klindamycin) vagitorium från mitten av januari till början av april. För närvarande finns varan tillgänglig på de flesta apotek i Halland, men detta kan komma att ändras.

I Terapirekommendationerna för Region Halland rekommenderas Dalacin vagitorier som tredjehandsalternativ vid bakteriell vaginos efter dekvaliniumklorid (Donaxyl) och metronidazol (vaginalgel Zidoval). Till gravida kan också Donaxyl, Dalacin och Zidoval rekommenderas, men vid osäkerhet gällande terapival bör Kvinnohälsovården kontaktas.

Vid en restsituation finns Dalacin vaginalgel tillgänglig som alternativ. Vaginalgel finns för närvarande enbart i lager hos ett fåtal apotek i Halland, men går att beställa hem från läkemedelsgrossist. Prismässigt ligger vagitorier och vaginalgel på ungefär samma nivå för en behandling och båda ingår i läkemedelsförmånen för patienten. Dock är behandlingstiden med vaginalgel längre, sju dagars behandling istället för tre dagar.

Läkemedelskommittén Halland
2020-01-13

Publicerad: 2020-01-14

Senast ändrad: