Läkemedelskommittén Halland (LkH) ska genom rekommendationer till hälso- och sjukvårdspersonalen, eller på annat lämpligt vis, verka för en tillförlitlig och rationell läkemedelsanvändning inom regionen.
I menyn till vänster kan du klicka dig vidare till våra rekommendationer gällande läkemedelsbehandling, information om våra utbildningstillfällen eller ta del av vår tidning Terapinytt!
Läkemedelskommittén Halland bevakar efter bästa förmåga uppgifter om restnoteringar för receptläkemedel. Vid rest-/bristsituation på ett läkemedel som saknar given ersättare gör vi vårt bästa för att ge råd om alternativ behandling. Information om aktuella bristsituationer för receptläkemedel med stor påverkan på hälso- och sjukvården i Halland samt mer information om hur Läkemedelskommittén arbetar med restsituationer finns på sidan Restnoterade läkemedel.
Terapirekommendationer Halland
Terapirekommendationer Halland 2024 är nu färdigpublicerade. Sedan 2020 finns Terapirekommendationer Halland enbart tillgängligt digitalt, och skickas därför inte ut i tryckt format till förskrivare i regionen.
Nyheter från TLV och Läkemedelsverket
Evrysdi (risdiplam), för behandling av spinal muskelatrofi, ingår i högkostnadsskyddet med begränsning. Begränsningen innebär att läkemedlet endast subventioneras för behandling av spinal muskelatrofi hos patienter med SMA typ 1, typ 2 eller typ 3.
TLV har genomfört en omprövning av samtliga TNF-hämmare med de aktiva substanserna etanercept respektive adalimumab. Efter omprövningen har TLV beslutat att Enbrel 50 mg, Humira 40 mg och Humira 80 mg ska uteslutas ur högkostnadsskyddet. Det kommer fortfarande att finnas likvärdiga alternativ till de uteslutna läkemedlen kvar i högkostnadsskyddet.
Inaqovi (decitabin + cedazuridin) ingår nu i högkostnadsskyddet med generell subvention. Inaqovi är avsett för vuxna patienter med en typ av blodcancer, akut myeloisk leukemi (AML) som inte klarar en inledande kemoterapibehandling.
Ebglyss (lebrikizumab) för behandling av en kronisk inflammatorisk hudsjukdom, atopisk dermatit, ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention. Begränsningen innebär att läkemedlet endast subventioneras vid behandling av patienter med svår atopisk dermatit som på grund av otillräcklig effekt eller andra medicinska skäl saknar ytterligare behandlingsalternativ.
Centyl K och Centyl K mite (kaliumklorid och bendroflumetiazid), tabletter i styrkorna 2,5 mg/573 mg respektive 1,25 mg/573 mg, får ett högre pris från och med den 1 februari 2025.