- TLV:s förmånsbeslut och subventionsbegränsningar ska följas. Se mer information om TLV:s arbete Pris och subvention av läkemedel (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket; TLV).
- I de fall ett läkemedel inte omnämns i nationellt eller regionalt kunskapsstöd ska det mest kostnadseffektiva läkemedlet användas då det finns ett val mellan likvärdiga alternativ.
Nationella avtal för vissa läkemedel som kan påverka val av läkemedel
Regionerna samverkar kring att nå avtalsrelationer med läkemedelsföretag. Se mer information kring Regionernas samverkansmodell för läkemedel: Avtal – Samverkanläkemedel (samverkanlakemedel.se). Överläggningarna kan resultera i ett avtal mellan regioner och företag som minskar kostnaderna för regionerna och kan bidra till minskad osäkerhet i TLV:s bedömningar av kostnadseffektiviteten. Avtalet kan på så sätt bidra till att företagets ansökan om att läkemedlet ska omfattas av högkostnadsskyddet kan godkännas. Se rutin Hantering av och kommunikation om nationella avtal för läkemedel.
Stöd vid införande av nytt läkemedel
Vid införande av ett nytt läkemedel kan blanketten Införande av ny kunskap läkemedel och medicinteknik – underlag för kartläggning och konsekvensbeskrivning användas vid införande som ett stöd för kartläggning och konsekvensbeskrivning.
Nationella och regionala kunskapsstöd
Nationella och regionala rekommendationer som beskriver läkemedelsanvändning:
- Socialstyrelsens riktlinjer och Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer.
- Nationella kliniska kunskapsstöd, inklusive rekommendationer från NT-rådet som hanteras genom ordnat införande via Prioriterings- och evidensrådet.
- Terapirekommendationer Halland och regionala rekommendationer om läkemedel.
- Vårdprogram och riktlinjer från specialistföreningar.