Direkt till innehållet

Pascal

Pascal är den applikation som används för att förskriva och beställa läkemedel samt handelsvaror för dospatienter i Sverige.

Pascal nås från journalsystemet (NCS Läkemedelsmodul) eller via webben, förutsatt att användaren loggar in med SITHS kort och har ett medarbetaruppdrag för vård och behandling.

 

 

Genom Pascal kan användaren ta del av dospatientens läkemedelsbehandling och utföra förskrivningar, förnya och beställa handelsvaror. Då Pascal öppnas via webben finns möjlighet att se om patienters recept behöver förnyas samt om annan vårdgivare gjort ändringar i patientens förskrivningar, detta via bevakningslistan.

 

Pascal 3.0 med anpassning till Nationell läkemedelslista driftsätts den 25 maj 2024.

E-hälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen tagit fram ett nytt register som regleras av lagen om Nationell läkemedelslista. Samtliga vårdinformations- och apotekssystem med funktionalitet för att förskriva ska anpassas till att använda de nya tjänsterna för Nationella läkemedelslistan under en s.k. övergångsperiod till 1 december 2025. E-hälsomyndighetens anpassningskrav ska följas av alla vårdinformationssystem, däribland Pascal.

 

Den nya versionen av Pascal innehåller följande:

  • Full anpassning till Nationella läkemedelslistan vilket innebär vissa förändringar i Pascal, tex att det nu blir obligatoriskt att ange behandlingsorsak och administreringssätt. Det finns också fler möjligheter till att ange strukturerad dosering.
  • Möjlighet att se en receptlista även för patienter utan dosförpackade läkemedel, precis som man redan har tillgång till i E-hälsomyndighetens webtjänst Förskrivningskollen.

 

Du kan läsa mer om Nyheter i Pascal 3.0 här, det går även att testa de nya funktionaliteterna direkt i Pascals demoversion för 3.0

Pascals handbok (både nuvarande och uppdaterad version för 3.0) hittar du Ineras sida för Pascal

Handboken finns även tillgänglig inne i Pascal ordinationsverktyg.

 

Felanmälan och support

Lägg ett ärende till IT Servicedesk eller ring Läkemedelssupporten 010-476 19 00.

 

Öppettider:

Måndag-torsdag 07.00-17.00

Fredag och dag före helgdag 07.00-16.00

 

Du kan även nå oss via vår funktionsbrevlåda RK VÅRDSYSTEM

 

Snabbval

Behörigheter

VAS-hjälpen Pascal

Inlogg - Pascal startsida

Pascal utbildningssida

 

Länkar

Inera - Pascal

Dosdispenserade läkemedel

 

Dosleverantörer

Region Hallands dosleverantör är  Apoteket AB .

Övriga dosleverantörer är Apotekstjänst AB  och  Svensk Dos ABSenast ändrad: