Direkt till innehållet

Analysförteckning

Sök på allt innehåll Sök endast på vas-kod
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

Gastrovirus PCR (F-)

VAS Provkod:
Fvirus
System:
F-
Analyserande lab:
MIB
Klinisk mikrobiologi Halland
Hallands sjukhus Halmstad
301 85 Halmstad
035-131850
Remiss:
VAS (BAKT) alt. Remiss mikrobiologi


Remiss mikrobiologi
Provtagningsmaterial:
Eswab rosa kork

Websesam artikelnummer: 22551E-swab rosa kork
Provtagning:
Pottprov
Provtagningspinnen doppas lätt i avföring som finns på blöja, bäcken eller ovanpå toapapper i rent kärl. Det räcker att toppen på svabben blir förorenad med avföring. Pinnen förs ner i provtagningsröret och bryts av mot kanten på röret vid märket på pinnen. Skruva sedan på locket på röret med pinnen kvar i röret. Provmängden är lagom då vätskan i röret blir ”te-färgat”.

Analsvabb
Stryk provtagningspinnen mot ändtarmsöppningen genast efter avföring, alternativt: för pinnen genom analkanalen in i ändtarmen. Se till att den blivit förorenad med avföring, det räcker att toppen på svabben blir förorenad. Pinnen förs ner i provtagningsröret och bryts av mot kanten på röret vid märket på pinnen. Skruva sedan på locket på röret med pinnen kvar i röret. Provmängden är lagom då vätskan i röret blir ”te-färgad”.
Metod:
PCR-amplifiering
Kommentar/mer info:

Följande genogrupper av de olika virusen påvisas, men särskiljs inte, av metoden: Norovirus I och II, Rotavirus A, Adenovirus F40/F41 (enteriska genogrupper), Sapovirus I, II, IV och V samt humant Astrovirus.

Rotavirus, Calicivirus (Norovirus och Sapovirus), Astrovirus och Adenovirus är de vanligaste orsakerna till akut gastroenterit hos små barn. Även vuxna kan drabbas.

Infektioner med dessa virus ger upphov till diarré, kräkningar och feber och förekommer framför allt under vinterhalvåret, undantaget Adenovirusinfektioner som kan förekomma året runt. Calici- och Rota-virusinfektioner är ett vanligt nosokomialt problem.


Analysfrekvens:
Måndag - lördag
Svarstid:
1 arbetsdag
Pris:
se prislista i högerkolumnen
Ackrediterad:
Ja
Uppdaterad:
2020-02-12 12:56