På den här webbplatsen använder vi cookies (kakor) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att klicka vidare eller på ”Jag förstår” godkänner du att vi använder cookies.
Läkemedelskommittén Halland (LkH) ska genom rekommendationer till hälso- och sjukvårdspersonalen, eller på annat lämpligt vis, verka för en tillförlitlig och rationell läkemedelsanvändning inom regionen.
I menyn till vänster kan du klicka dig vidare till våra rekommendationer gällande läkemedelsbehandling, information om våra utbildningstillfällen eller ta del av vår tidning Terapinytt!
Information om restnoterade läkemedel
Läkemedelskommittén Halland bevakar efter bästa förmåga uppgifter om restnoteringar för receptläkemedel. Vid rest-/bristsituation på ett läkemedel som saknar given ersättare gör vi vårt bästa för att ge råd om alternativ behandling. Information om aktuella bristsituationer för receptläkemedel med stor påverkan på hälso- och sjukvården i Halland samt mer information om hur Läkemedelskommittén arbetar med restsituationer finns på sidan Restnoterade läkemedel.
Terapirekommendationer Halland
Terapirekommendationer Halland är ett digitalt regionalt kunskapsstöd som revideras årligen. Rekommendationerna finns inte tillgängliga i tryckt format.
Läkemedlet Xylocain (lidokain), i beredningsformen 2% gel, som används som lokalbedövning vid olika ingrepp och vid olika medicinska undersökningar kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Beslutet gäller från 22 maj 2025.
Avtozma (tocalizumab) motverkar inflammatoriska processer i kroppen och är avsett att användas vid ett flertal sjukdomar. Beslutet gäller från och med den 27 maj 2025.
Yesintek (ustekinumab), som är avsett för behandling av vissa inflammatoriska sjukdomar, ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention. Begränsningen innebär att läkemedlet endast subventioneras för patienter där behandling med TNF-hämmare, som är en grupp biologiska läkemedel som hjälper till att stoppa inflammation, har gett otillräcklig effekt eller inte är lämplig. Beslutet gäller från och med den 27 maj 2025.
Qvaya (takrolimus) som är avsett för kortare behandling av vuxna patienter med mild till måttlig psoriasis i hårbotten, kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet.
Brintellix (vortioxetin) för behandling av egentlig depression, ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention. Begränsningen innebär att läkemedlet endast subventioneras för patienter som provat, men inte uppnått behandlingsmålen med minst ett antidepressivt läkemedel och avbrutit behandlingen. Beslutet gäller från och med den 22 maj 2025.