Restnoterade läkemedel
Tillgänglighet
Det råder för närvarande en restsituation för peroral isosorbidmononitrat i de flesta styrkor. Restnoterade läkemedlen beräknas preliminärt åter enligt datum nedan från Läkemedelsverkets lista över restanmälda läkemedel.
Tillgängliga alternativ
- Imdur/Isomex 30 mg depottablett.
- Ismo 10 mg tablett (ej depotberedning).
- Monoket OD 25 mg depotkapsel.
- Monoket OD 50 mg depotkapsel.
- Monoket OD 100 mg depotkapsel.
Restnoterade läkemedel
Tiderna som anges nedan är preliminära och ger en ögonblicksbild över hur det såg ut vid senaste uppdateringen (2025-03-31). Observera att datumen därför kan ha ändrats. För senaste information om tillgänglighet, se lagerstatus i Fass då vissa styrkor finns tillgängliga i begränsad utsträckning på halländska apotek.
- Imdur 60 mg depottablett – beräknas preliminärt åter i början av maj.
- Imdur 120 mg depottablett – beräknas preliminärt åter i början av september (dispensförpackningar finns eventuellt).
- Ismo Retard 40 mg depottablett (ej delbar) – beräknas preliminärt åter i månadsskiftet juni/juli.
- Isosorbidmononitrat Astimex 60 mg depottablett – utgår från svenska marknaden.
Behandlingsalternativ
Tillse att berörda patienter har aktiva recept på kortverkande nitroglycerin (nitroglycerinspray alternativt Suscard buckaltabletter). Observera hållbarhetsdatum 3 år på spray.
Licensalternativ
Licensläkemedel innehållande isosorbidmononitrat kan förskrivas på recept om en giltig licens finns enligt särskilt tillstånd från Läkemedelsverket. Beslutet från Läkemedelsverket gäller till och med 31 augusti 2025 men kan avslutas tidigare om godkända läkemedel finns tillgängliga.
Observera! Leveranstiden kan vara lång, apoteken har dem sällan på lager.
- IS 5 mono-ratiopharm 60 mg 100 st. Leveranstid 2–3 arbetsdagar.
-
- MAH (tillståndsinnehavare): Ratiopharm GmbH.
- Regiongemensam licens håller på att sökas, till dess finns möjlighet att söka enskilda licenser per patient.
-
Övriga behandlingsalternativ
Om patienten inte kan invänta att läkemedlet åter blir tillgängligt eller att licensläkemedel levereras behöver ställningstagande göras för byte av styrka/beredningsform. Vid dosering isosorbidmononitrat 30 mg, överväg att göra seponeringsförsök om patienten verkar stabil i sin kärlkramp.
Se även kapitel Hjärt- och kärlsjukdomar, Kranskärlssjukdom i Terapirekommendationer Halland för behandlingsalternativ om alternativ med isosorbidmononitrat inte finns tillgängliga.
Skriva recept på licensläkemedel i NCS
Regiongemensamma generella licenser för isosorbidmononitrat 30 mg och 60 mg finns att tillgå enligt ovan.
Observera! En licensmotivering inte är detsamma som ett recept. Ett separat recept måste skapas samtidigt.
- Sök upp det aktuella licensläkemedlet bland icke godkända läkemedel i NCS Läkemedelsmodul. Observera stavning och mellanslag i läkemedelsnamnen på licensläkemedlen enligt ovan!
- Det kommer att dyka upp en ruta om att läkemedlet inte är rekommenderat, visa rekommenderade läkemedel. Välj alternativet Nej.
- Sök upp och välj behandlingsorsak (ex. ”angina pectoris”).
- Fyll i doseringsanvisning, hänvisa till att det finns en generell licens och ange referensnummer för aktuell licens enligt ovan.
- Skriv in förpackningsstorleken i doseringstexten (100 st) eftersom förpackningsstorleken för licensläkemedel presenteras som 1 st i NCS, så att apoteket vet vilken storlek patienten ska få.
- Fyll i antal uttag.
Se även Skriva recept på licensläkemedel för mer information samt HelpHub (tidigare VAS-hjälpen) Licensläkemedel – Läkemedelslista – NCS för guide om att förskriva licensläkemedel.