Direkt till innehållet

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Sexuell hälsa handlar om livskvalitet och personliga relationer, om rådgivning och hälsovård.​

Sexuella rättigheter innefattar rätten för alla människor att bestämma över sin egen kropp och sexualitet, oavsett ålder.​

Reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kring det reproduktiva systemet och alla dess funktioner och inte bara frånvaro av sjukdom.​

Reproduktiva rättigheter omfattar den enskilda individens rätt att bestämma antalet barn och hur tätt dessa ska komma (Regeringen, 2006).​

Sexuell hälsa är en mänsklig rättighet som inbegriper tillgång till vård, service och kunskap, så att var och en kan ta ansvar för sin sexuella hälsa. Alla har rätt att fritt hitta och uttrycka sin sexuella identitet, sexuella attraktion och sexuella praktik utan att utsättas för tvång eller diskriminering. SRHR inbegriper även rätten att slippa situationer och åtgärder som försämrar hälsan. 

Samtala om sexuell hälsa

Den sexuella och den reproduktiva hälsan är viktiga delar av den allmänna hälsan. Därför behöver vi inom hälso- och sjukvården prata mer om sexualitet och göra det till en självklar del av vårt arbete. Ett SRHR-perspektiv i vården innebär att i prevention, vård och behandling utgå från individen som rättighetsbärare. 

Socialstyrelsen har tagit fram samtalsstöd för att ge dig som arbetar i primärvården stöd i hur du samtalar med dina patienter om frågor kring sexuell hälsa. Materialet är även relevant för andra delar av hälso- och sjukvården: Kunskapsstöd sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Folkhälsomyndigheten har på sin webbsida samlat kunskap och stöd i arbetet. Här hittar du även den e-utbildning som tagits fram och som är ett stöd i att göra sexuell hälsa pratbart: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Karolinska institutet i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset har tagit fram en webbutbildning inom ämnet oönskad sexualitet och prevention av sexuellt våld.

Utbildningen riktar sig främst till dig som är läkare, psykolog, sjuksköterska eller kurator inom primärvården eller allmänpsykiatrin. Men även om du arbetar inom andra delar av hälso- och sjukvården kan utbildningen vara relevant för dig. Den här utbildningen syftar till att du i din yrkesroll ska känna dig trygg med att prata om sexuell hälsa och kunna bemöta dina patienter inom detta ämne. Du får lära dig att identifiera parafila störningar och tvångsmässig sexuell beteendestörning samt hur du tar sexualanamnes på ett bra sätt. Du får också lära dig hur du avgör när patienten behöver specialistvård och hur du hänvisar vidare. Utbildningen finns publicerad på Kompetensportalen och kan nås via länkarna nedan.

Interna användare : Upptäck oönskad sexualitet - utbildning för vårdpersonal

Externa användare: Upptäck oönskad sexualitet - utbildning för vårdpersonal

Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har en samling med filmer, handböcker och material för nedladdning eller beställning: Material - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Podcast om SRHR

Sex på arbetstid är precis som det låter, en podcast om sex och sexuell hälsa. Varje avsnitt har inbjudna gäster som delar med sig av kunskaper, erfarenheter och ger praktiska tips. Podcasten tar upp olika teman kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Sex på arbetstid görs av Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen.

Till podcasten Sex på arbetstid

Verktyg för att prata om sex

Vill du ha verktyg för att prata om sex och relationer med unga eller unga vuxna? Här har RFSU samlat material och metoder för pedagoger och andra yrkesverksamma.

Nationell strategi för SRHR

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en nationell strategi för en god, jämställd och jämlik sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i hela befolkningen. På deras webbsida En god, jämlik och jämställd sexuell och  reproduktiv hälsa i hela befolkningen hittar du faktablad. 

Relaterad sida på Vårdigvarwebben

Mäns våld mot kvinnor/Våld i nära relationer inkluderat hedersrelaterat våld och förtryck



Senast ändrad: