Hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem och innefattas av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende. Det sanktioneras av ett kollektiv och utövas även ofta av flera personer. De utsattas familjemedlemmar eller närstående spelar i regel en avgörande roll.
Region Hallands styrande och stödjande dokument i området hittar du i vänsterfliken.
Hedersrelaterat våld kan ha olika uttryck och sträcka sig från begränsningar av vardagliga val till ett liv under extrem kontroll. Det kan handla om fysiska bestraffningar och i värsta fall mord. Våldsuttrycken liknar på många sätt våld i nära relationer. Också hedersrelaterat våld kan delas in i psykiskt, fysiskt, socialt, sexuellt och materiellt våld. Uttryck som är utmärkande för hedersrelaterat våld är könsstympning, barnäktenskap och tvångsgifte. Det kan också handla om att en person förs ut ur landet i syfte att bli bortgift eller ”uppfostrad”. Det är oftast flickor och kvinnor som drabbas men pojkar och män kan också vara utsatta.
Hälso- och sjukvården har en viktig roll i att upptäcka och uppmärksamma våldsutsatthet och ett ansvar för att se till att personer som har utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck får det stöd och den vård och behandling som de behöver. Detta omfattar även flickor och kvinnor som är könsstympade och har behov av vård av den anledningen.
Det gäller alla verksamheter inom hälso- och sjukvården, såsom primärvård, akutmottagningar, mödra- och barnavårdscentraler, barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri, elevhälsa och ungdomsmottagningar.
Stödlinje för utsatta och närstående
Stödlinjen Rätt att välja 020-57 70 70 är öppen alla dagar kl. 7-21.
Stödlinjen riktar sig till alla åldrar och även närstående är välkomna att ringa. Personalens uppgift är att lyssna och ge professionellt stöd. De kan också ge information om ytterligare stödverksamheter dit den som ringer kan vända sig.
Stödlinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid. Linjen är ett pilotprojekt på uppdrag av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Utbildning
På Kompetensportalen hittar du basutbildningen om hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningen är framtagen av Länsstyrelsen i Stockholms län i samverkan med Origo, länets myndighetsgemensamma resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland och Södertälje kommun.
En fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning finns på Socialstyrelsens webbsida.
Läs mer hos andra
- Webbsidan hedersfortryck.se drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Här finns det bl.a. affischer, informationsfilmer och annat stödmaterial, inte minns för att underlätta arbetet med särskilt utsatta personer. Länsstyrelsen Östergötland arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer.
Stödtelefon för yrkesverksamma: 010-223 57 60
- Socialstyrelsens webbsida kunskapsguiden.se innehåller bl.a. kunskap om vad hedersrelaterat våld och förtryck är, vad det kan handla om samt en del publikationer i ämnet. Att möta barn som kan vara utsatt för HRV - broschyr från Socialstyrelsen
- Myndighetsgemensam vägledning - Nationella kompetensteamet har under år 2021 och 2022 samordnat sammanställandet av en myndighetsgemensam vägledning för yrkesverksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsendet och polis. Vägledningen omfattar dels arbetet med att förebygga och förhindra att barn och vuxna förs ut ur landet i syfte att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, dels det långsiktiga stödet till individen. Myndighetsgemensam vägledning vid hedersrelaterad brottslighet - Hedersförtryck (hedersfortryck.se)
- Rädda barnen har under våren 2021 hade en konferens som handlade om unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Länk till den inspelade konferensen hittar du under denna länk. I samband med konferensen släpptes även rapporten "Allt jag inte får göra - ungas egna berättelser om hedersrelaterat våld och förtryck".
- Affisch att ladda ner och skriva ut: Affisch stödchatt Kärleken är fri
- Jämställdhetsmyndigheten har samlat stöd för yrkesverksamma när det gäller att förhindra att hedersutsatta barn och unga förs ut ur landet mot sin vilja, t.ex. för barn- och tvångsäktenskap eller uppfostringsresor. Bland annat finns en ”Att-tänka-på-lista” samt en kortversion av intervjustudien ”Bortförda barn och unga” som lyfter återkommande riskfaktorer, utlösande faktorer och framgångsfaktorer.Bortförda barn och unga | Jämställdhetsmyndigheten
Hedersrelaterat våld och förtryck | Jämställdhetsmyndigheten
Relaterad sida på Vårdgivarwebben
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - könsstympning