Direkt till innehållet

Sekretess och samverkan mellan hälso- och sjukvården, socialtjänsten och Polismyndigheten

Sidan är framtagen i samverkan mellan representanter från Region Halland, Polismyndigheten och de halländska kommunerna.

Inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten råder sträng sekretess för att skydda patienternas integritet och förtroende. Sekretessen innebär att uppgifter om en individs hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden inte får lämnas ut till obehöriga utan personens samtycke.

På denna sida hittar du, som jobbar inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten information om möjlighet till att bryta sekretess när det på grund av konkreta omständigheter finns risk för att någon kommer att begå brott mot en närstående.

När kan sekretessen brytas?

Personal ska alltid eftersträva att få individens samtyckte för att kontakta polisen eller andra myndigheter. Det finns dock situationer där sekretessen kan brytas även utan samtyckte för att skydda en individ från allvarlig skada. Enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL, 10 kap. 18 c §) får uppgifter lämnas ut till polisen under förutsättning att

1. på grund av särskilda omständigheter finns det risk för allvarligt våld,

2. uppgiften kan bidra till att förhindra brott, och

3. det inte är olämpligt att uppgiften lämnas ut.

Du kan alltid konsultera om situationen med polisen utan att röja patientens identitet.

Vad är särskilda omständigheter och allvarligt våld?

"Särskilda omständigheter" syftar på situationer där det finns en konkret och överhängande risk för att allvarliga brott kommer att begås i en nära relation. Exempel på särskilda omständigheter:

  • eskalerande våld
  • tidigare våldshistorik
  • sexuellt våld
  • strypvåld
  • planerad, pågående eller genomförd separation
  • vårdnadstvist
  • hot om våld
  • psykisk ohälsa
  • missbruksproblematik
  • hedersnormer
  • tillgång till skjutvapen

Vad menas med att bidra till att förhindra brott?

Att uppgifter ska antas kunna bidra till att förhindra brott innebär att informationen som lämnas ut till Polismyndigheten ska ha en konkret och praktisk betydelse för att förhindra att ett brott begås. Det kan till exempel innebära

  • Uppgifter som kan hjälpa polisen att identifiera en person som misstänks för att planera eller utföra våld i nära relationer
  • Information som kan leda till att polisen kan vidta förebyggande åtgärder, såsom att utfärda kontaktförbud eller genomföra skyddsplaceringar
  • Uppgifter som bidrar till att polisen kan göra en bättre riskbedömning och därmed skydda den utsatta personen mer effektivt
  • Information som underlättar för polisen att planera och genomföra insatser för att förhindra att våldet eskalerar

När kan det vara olämpligt att lämna ut uppgiften?

Det kan vara olämpligt att lämna ut uppgifter om det påverkar förtroendet för hälso- och sjukvården negativt, att det försvårar pågående eller planerade vårdinsatser, om patienten uttryckligen har sagt att hen inte vill att vårdgivaren kontaktar polisen eller att det inte är förenligt med närståendes intressen.

Det ses sällan som olämpligt att lämna ut uppgifter med hänsyn till en närståendes intressen om det finns risk för allvarligt våld, eftersom själva syftet med att lämna uppgifterna är att skydda en närstående.

Barnets perspektiv och barnrättsperspektivet

När det gäller att avgöra om sekretessen ska brytas för att förhindra brott, är det viktigt att ta hänsyn till barnperspektivet och barnets bästa som alltid ska vara i fokus. Genom att bryta sekretessen i vissa fall kan myndigheter agera snabbare för att skydda barnet och erbjuda nödvändigt stöd och hjälp.

Barn som upplever våld mellan närstående påverkas djupt. Att vara utsatt för våld av närstående, eller bevittna våld mellan närstående kan leda till långvariga känslomässiga och psykologiska skador. Barn kan bland annat uppleva rädsla, ångest och osäkerhet, vilket påverkar deras utveckling och välbefinnande. Det är därför viktigt att barnets behov av trygghet och stöd alltid prioriteras. Om ett barn bevittnar hot eller våld mellan närstående kan barnet bli målsägande i barnfridsbrott.

Det är viktigt att barn i största möjliga mån får information och möjlighet att uttrycka sina åsikter i frågor som rör deras livssituation.

Uppgifter som får lämnas ut

Personalen inom hälso- och sjukvård och tandvård bedömer själva vilka uppgifter som är lämpliga att lämna ut till polisen. En vägledning är att polisen ska få tillräckliga uppgifter för att kunna förhindra brott utan att överflödig information lämnas ut. Exempel på information som kan lämnas ut är:

  • vem som riskerar att utöva allvarligt våld,
  • vem som riskerar att utsättas,
  • familjeförhållanden och bekantskapskrets,
  • var de uppehåller sig,
  • vad som gör att det finns risk för allvarligt våld (riskfaktorer),
  • missbruk,
  • psykisk ohälsa och
  • planerade, pågående och avbrutna vårdinsatser

Konkreta uppgifter (t.ex. journalanteckningar och dokumentation av skador) om våld som redan har utövats får endast lämnas ut om ministraffet för brottet är minst ett års fängelse.  För brott med längre straffskala får uppgifter lämnas ut i mer allmänna ordalag, exempelvis berätta att patienten har uppgett för att den blivit knuffad av sin tidigare partner.

Samverkan mellan hälso- och sjukvård och polis - hur går det till?

  1. Identifiera tecken på våld: Var uppmärksam på fysiska och psykiska tecken som kan indikera våld i nära relationer.
  2. Dokumentera: Dokumentera noggrant alla observationer och samtal med patienten.
  3. Samråd med kollegor: Vid behov diskutera misstankar med dina kollegor och din chef och överväg om det finns tillräckliga skäl för att bryta sekretessen.
  4. Kontakta polisen: Vid misstanke om allvarlig risk, kontakta polisen på telefonnumret nedan.

Överlämnande av uppgifter

Uppgifterna till polisen lämnas ut muntligen per telefon: 076 766 42 62

  • Telefonen bemannas helgfri vardag kl. 08:30:16:00 - för tips eller att diskutera/bolla ärendet
  • Utanför kontorstid eller om ingen svarar på numret mejla tips och frågor till christian.hall@polisen.se

Du kan alltid konsultera om situationen utan att röja patientens identitet.

Relaterad information

Socialstyrelsens vägledning om sekretess- och tystnadspliktgränser

Tipsa polisen - rädda liv (Affisch)

 



Senast ändrad: