Aktuellt läkemedel
Enalapril 2,5 mg, 5 mg, 10 mg och 20 mg som dosdispenseras för patienter med öppenvårdsdos.
Tillgänglighet
Enalapril 2,5 mg, 5 mg, 10 mg och 20 mg kommer inte längre att dosdispenseras för patienter med öppenvårdsdos. För orsakerna till detta, se avsnittet Hur blev det så här nedan.
För att undvika avbrott i behandlingen rekommenderas att läkare bedömer varje enskild patient och ordinerar ett lämpligt ersättningsläkemedel senast under maj månad.
Helförpackning enalapril kommer däremot att fortsatt kunna beställas via vår upphandlade dosleverantör Apotekstjänst AB.
Observera! Sjukhusvårdande patienter med slutenvårdsdos samt vid förskrivning av enalapril på vanligt recept påverkas inte av den uppkomna situationen.
Identifiera aktuella patienter
Apotekstjänst har skickat brev med information om aktuella patienter till berörda vårdenheter. Brevet är adresserat till medicinskt ansvarig läkare.
Behandlingsalternativ
Behandlingsalternativen nedan är framtagna i samråd med njurläkare och bör med få undantag fungera för de olika indikationerna.
I första hand rekommenderas byte från enalapril till ramipril på grund av att osäkerheten för dosekvivalens blir mindre än vid byte från ACE–hämmare till ARB. Dosförslagen nedan är baserade på uppskattningar på gruppnivå utifrån studier. För de enskilda individerna kan förhållandet mellan ekvivalenta doser se olika ut, beroende på exempelvis individens upptag och biokemiska förutsättningar, läkemedlens farmakokinetik och övrig medicinering som eventuellt interagerar.
Känsligast är läkemedelsbytet för patienter med nedsatt njurfunktion, annan kronisk njursjukdom, hjärtsvikt, hög ålder eller annan skörhet.
För flertalet patienter rekommenderas en uppföljande kontroll av Na, K och krea cirka 2 veckor efter läkemedelsbytet samt en blodtryckskontroll 2–6 veckor efter bytet.
Doseringsförslag vid byte från enalapril
Byt i första hand direkt över från aktuell dos enalapril till ekvivalent dos ramipril:
- Enalapril 2,5 mg → ramipril 1,25 mg
- Enalapril 5 mg → ramipril 2,5 mg
- Enalapril 10 mg → ramipril 5 mg
- Enalapril 20 mg → ramipril 10 mg
Byt i andra hand direkt över från aktuell dos enalapril till losartan enligt nedan. Den föreslagna dosen losartan bedöms ge ungefär samma, eller lite kraftigare, effekt på blodtrycket:
- Enalapril 2,5 mg → losartan 12,5 mg (välj om möjligt hellre ramipril)
- Enalapril 5 mg → losartan 12,5–25 mg (lägre styrka till skör patient/lågt BT)
- Enalapril 10 mg → losartan 25–50 mg (lägre styrka till skör patient/lågt BT)
- Enalapril 20 mg → losartan 50 mg
Byt i tredje hand direkt över från aktuell dos enalapril till kandesartan enligt nedan. Den föreslagna dosen kandesartan bedöms ge ungefär samma, eller kraftigare, effekt på blodtrycket:
- Enalapril 2,5 mg → välj ramipril
- Enalapril 5 mg → välj hellre ramipril eller losartan 12,5 mg
- Enalapril 10 mg → kandesartan 4 mg
- Enalapril 20 mg → kandesartan 8 mg
Hur blev det så här?
För att ett läkemedel ska få dosdispenseras krävs ett så kallat brytningstillstånd. Det innebär att företaget kan visa att, och under hur lång tid, läkemedelsprodukten tål förvaring utanför sin originalförpackning med bibehållen effekt och kvalitet.
Tillgången på enalapril med brytningstillstånd har varit ryckig och osäker under en längre tid. Nu står vi plötsligt inför en situation där samtliga läkemedelsföretag med brytningstillstånd har en restsituation med oklart slutdatum.
Dessutom är enalapril mer fuktkänslig än många andra läkemedel och därmed svårare att hantera i dosmaskinerna, med risk för att tabletterna krossas.
Läkemedelskommittén Halland