Lag ska ge gemensam bild av förskrivna läkemedel
lag-ska-ge-gemensam-bild-av-forskrivna-lakemedel-1'>Den 1 maj 2021 började lagen om nationell läkemedelslista att gälla. Inledningsvis innebär lagen ganska små förändringar medan den på sikt ska ge nytta för patienter, vården och apoteken. Region Halland planerar att ansluta till Nationell läkemedelslista via Cosmic preliminärt under hösten 2025.
Syftet med den nationella läkemedelslistan är att hälso- och sjukvården, apoteken och patienten genom ett register ska kunna ha en gemensam bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. Registret regleras av den nya lagen och utvecklas, på regeringens uppdrag, av E-hälsomyndigheten.
Inledningsvis är effekterna av lagen begränsade för dig som arbetar i hälso- och sjukvården. Det mest angelägna är att ha en viss kännedom om de spärrar och samtycken som gäller. På E-hälsomyndighetens webbplats finns information om lagen, för den som vill fördjupa sig mer. Webbutbildningen Lär känna Nationella Läkemedelslistan förklarar mer om vilken påverkan lagen får på mig som hälso- och sjukvårdspersonal.
På webbplatsen finns också informationsmaterial som vänder sig till invånare. Detta är tänkt att underlätta informationen till patienter och invånare och beskriver kortfattat vad lagen innebär när man är patient.
I Förskrivningskollen går det att se en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor som lämnats ut på apotek. Informationen kommer från registret Nationella läkemedelslistan.
Kort om spärr och samtycke
kort-om-sparr-och-samtycke-2'>Kopplat till Nationella läkemedelslistan finns ett regelverk kring spärrar och samtycke.
Patientens samtycke krävs till en början varje gång för att läsa i Förskrivningskollen där det även går att se patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor som lämnas ut på apotek. Det räcker dock med ett muntligt samtycke.
Patienter ska ha möjlighet att spärra uppgifter. Spärr sker huvudsakligen via Läkemedelskollen, en digital tjänst där patienten kan få koll på sina, sitt barns eller sitt husdjurs läkemedel. Vården ska kunna ha kännedom om vilka uppgifter patienten spärrar själv och kunna assistera vid vissa spärrar. Förskrivare kan dölja uppgifter av sekretesskäl.
Spärr i Nationella läkemedelslistan slår inte igenom i journalen och vice versa eftersom det är olika regelverk som styr och det finns ingen systemkoppling till journalsystemets spärrar.
Än så länge går spärrar och samtycken i Nationell läkemedelslista endast att se och hantera i Förskrivningskollen, från och med 25/5 2025 går de även att hantera i Pascal 3.0 för icke dospatienter. När Cosmic är anslutet till Nationell läkemedelslista går det även att se och hantera spärrar och samtycken direkt i journalsystemet.