Direkt till innehållet

God och nära vård

Vad är nära vård?

Kärnan i nära vård är ett personcentrerat arbetssätt. Det innebär att alla utförare av vård och omsorg ska utforma insatserna tillsammans med den enskilde individen utifrån dennes behov och förutsättningar.

Nära vård är inte en ny organisationsnivå eller en benämning på dagens primärvård. En omställning till nära vård innebär ett förändrat förhållningssätt, där det sker en förflyttning i sättet att arbeta:

  • Från fokus på organisation till fokus på person och relation
  • Från invånare och patienter som passiva mottagare till aktiva medskapare
  • Från isolerade vård- och omsorgsinsatser till sammanhållet utifrån personens fokus
  • Från reaktiv till proaktiv och hälsofrämjande

Att vården finns nära behöver inte alltid betyda geografiskt nära. Närhet kan också handla om tillgänglighet genom flexibla kontaktvägar, öppettider och god kontinuitet. För att erbjuda en sammanhållen och sömlös vård från patientens perspektiv krävs nära samverkan inom hela hälso- och sjukvårdssystemet och angränsande aktörer. Omställningen till nära vård är ett arbete som pågår över hela landet.

Varför behövs nära vård?

Hälso- och sjukvården behöver anpassas efter nya behov hos invånarna och en befolkningsutveckling där allt fler blir allt äldre och fler människor lever med sjukdomar samtidigt som det kommer att finnas färre personer i arbetsför ålder.

Bilden nedan visar hur åldersgrupperna i Halland beräknas att förändras under de kommande åren. Fram till 2030 förväntas antalet invånare i Halland som är 80 år eller äldre att öka drastiskt, kombinerat med en låg ökning av personer i arbetsför ålder. Det behöver också beaktas att det är den vårdintensiva gruppen 80+ som står för nästan hela ökningen.

En mer tillgänglig, närmare vård och nya arbetssätt i vården innebär att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och räcka till fler.

Bild: Diagram som visar antal invånare i Halland i olika åldersgrupper år 2020 och 2030

Frågor

Vid frågor kontakta gärna avdelningen Uppdrag och analys på Regionkontoret: uppdragochanalys@regionhalland.se



Senast ändrad: