Direkt till innehållet

Försäkringsmedicin i Region Halland

I Region Halland arbetar merparten av alla vårdenheter med försäkringsmedicinskt arbete kopplat till den medicinska rehabiliteringen. Det försäkringsmedicinska arbetet utgår från de som ansvarar för patientens vård och grundar sig på hälso- och sjukvårdens bedömningar. Ibland är arbetet enkelt och begränsat, men ofta är flera yrkeskategorier och/eller vårdenheter inblandade. Det är därför ofta viktigt att arbeta i team. Där har rehabkoordinatorn en central roll för att koordinera hälso- och sjukvårdens insatser, kopplat till arbetsåtergång.

En stor del av det försäkringsmedicinska arbetet berör intyg och på varje vårdenhet ska det finnas lokala rutiner för detta arbete i enlighet med intygsföreskriften HSL-FS (2018:53)

Funktion för koordinering (rehabkoordinator) samt den försäkringsmedicinska ansvarige läkaren (FMA-läkare) finns ofta som lokal resurs kopplat till det försäkringsmedicinska kunskapsområdet.

Region Halland har ett ansvar att erbjuda försäkringsmedicinska utredningar på uppdrag av Försäkringskassan enligt Lag (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. I Region Halland görs dessa utredningar via privata leverantörer.

Stöd i det försäkringsmedicinska arbetet

I Region Halland finns stöd att få kopplat till det försäkringsmedicinska arbetet. Region Halland har en sakkunnig läkare i försäkringsmedicin Mats Neumann samt en ansvarig strateg Frida Lindh som kan erbjuda lokalt anpassat stöd och utbildningar efter förfrågan. Region Halland samverkan med flera aktörer och Försäkringskassan i väst Sverige har utsett Sara Eriksson som samverkansansvarig och stödjer den övergripande samverkan mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården.

Utbildningar

Flera utbildningar i försäkringsmedicin finns för läkare och annan personal inom hälso och sjukvården vilka återfinns i  Kompetensportalen.

FOU ansvarar för utbildningarna kopplat till läkarnas utbildning för AT/BT/ST-läkare. Utöver detta erbjuder Region Halland digitala och även verksamhetsanpassade utbildningsinsatser.

Via Samordningsförbundet i Halland erbjuds en grundkurs som vänder sig till all övrig personal som arbetar med försäkringsmedicinska frågor. Information om grundkursen finns på Kunskapsutveckling – Samordningsförbundet i Halland.