Enligt Hälso – och sjukvårdslagen (SFS 2017:30) ska personer som är bosatta och folkbokförda i Sverige erbjudas hjälpmedel om de har urin- eller avföringsinkontinens och/eller svårigheter att tömma blåsan.
Förskrivning av inkontinenshjälpmedel ska alltid föregås av utredning och individuell utprovning och bör anpassas till resultatet av läckagemätning (SOSFS 2008:1 M). Utvärdering av hjälpmedel ska göras regelbundet. Vid förändrade behov ska förskrivaren kontaktas.
De hjälpmedel som förskrivs följer det upphandlade sortimentet.
Behörighet att förskriva inkontinenshjälpmedel
Använd vår e-tjänst för att ändra eller lägga till en arbetsplats/kundnummer eller ändra personliga uppgifter.
Nya förskrivare behöver gå en förskrivarutbildning först. Se mer information under utbildningar.
Inloggning Guide
Inloggning sker med Siths-kort.
Vårdhandboken
Vårdhandboken - urininkontinens
Vårdhandboken - analinkontinens
Avtal
Lager och distribution av inkontinensprodukter
Avtalsperiod 2024-10-01 till 2030-09-30. Avtalet avser produkter för blåsa och tarm till personer med enskild leverans och personlig gruppleverans för successiva avrop till Region Halland, samt till kommunerna i Halland: Falkenberg, Halmstad, Hylte, Kungsbacka, Laholm samt Varberg.
Produkter för blåsa och tarm (absorberande och avledande)
2024-10-01 till 2028-09-30.
Ansökan om inkontinensprodukter som inte finns på avtal
ansokan-om-inkontinensprodukter-som-inte-finns-pa-avtal-7'>Har du en patient där utprovade inkontinenshjälpmedel som vi har på avtal inte fungerar använder du vår e-tjänst för att motivera eventuellt produkttillägg till avtal. Denna e-tjänst riktar sig till dig som har förskrivningsrätt av inkontinenshjälpmedel. Hjälpmedelscentrums urokonsulenter bedömer ansökan utifrån befintligt sortiment. Återkoppling av utfallet meddelas därefter skriftligen.
https://etjanster.regionhalland.se/inkontinenshjalpmedel
Produkter för stomi, dilatation av urinröret samt katetrar för instillationsbehandling i urinblåsan är inga förskrivningsbara hjälpmedel via Hjälpmedelscentrum.
Länkar
Kunskapsunderlag för adekvat omhändertagande vid blåsdysfunktion (SSF och nikola)
Vägledning att starta en inkontinensmottagning
vagledning-att-starta-en-inkontinensmottagning-9'>Guide för behandling av blåsstörning
guide-for-behandling-av-blasstorning-10'>Länk till nikola.nu/webbguiden
Statistik inkontinenshjälpmedel, för kommuner
Statistik finns att tillgå och kan hämtas ut på begäran från respektive inköpare/upphandlare/kommun. Statistik levereras varje kvartal. Ny statistikrapport finns i januari, april, juli och oktober. OneMed sänder ut statistik den 15:e kalenderdagen i varje kvartal.