Elektronisk förskrivning som huvudregel
elektronisk-forskrivning-som-huvudregel-1'>Elektronisk förskrivning är huvudregel för alla recept på läkemedel och teknisk sprit. Syftet med detta är en ökad patientsäkerhet, där så mycket information som möjligt om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan (NLL). Detta regleras i Läkemedelsverkets föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit (HSLF-FS 2021:75).
Undantag från kravet på elektronisk förskrivning
- Teknisk störning vid förskrivningstillfället som omöjliggör elektronisk förskrivning.
- Patienten behöver kunna hämta ut ett läkemedel på apotek i annat EES-land.
- Förskrivaren bedömer att patienten har särskilda skyddsbehov.
- Svenska förskrivare som inte är folkbokförda i Sverige och därmed inte kan få en svensk arbetsplatskod.
- Om det föreligger något annat särskilt skäl. Läkemedelsverket har bedömt att det inte går att förutse alla orsaker till att recept undantagsvis kan behöva förskrivas på receptblankett. Observera att avsaknad av elektroniskt system för förskrivning inte är ett giltigt skäl att göra undantag för detta krav! Detta gäller även pensionerade förskrivare och vid så kallad fritidsförskrivning.
Enbart läkemedel och teknisk sprit berörs av kraven om elektronisk förskrivning. Förskrivning av exempelvis spolvätskor och förbrukningsartiklar/hjälpmedel kan även fortsatt ske på receptblankett respektive hjälpmedelskort.
Webbaserade tjänster för förskrivning av e-recept
För att kunna förskriva recept behöver alla förskrivare ha tillgång till ett elektroniskt system som är anslutet till NLL.
Anställda inom Region Halland eller i verksamhet som har vårdavtal med regionen ska göra eventuell fritidsförskrivning i ordinationssystemet på arbetsplatsen för korrekt journalföring. Förskrivning ska ske utanför arbetstid.
För förskrivare som ej är anställda av Region Halland eller i verksamhet som har vårdavtal med regionen kan webbaserade e-recepttjänster användas för elektronisk förskrivning. Region Halland har inte centralt ansvar för att möjliggöra elektronisk förskrivning om detta inte har avtalats.
Beställning av webbaserad e-recepttjänst
- Förskrivningskollen (E-hälsomyndigheten) – ett kostnadsfritt system för elektronisk förskrivning där inloggning sker via Freja eID plus.
Det finns även ett antal leverantörer som erbjuder webbaserade e-receptlösningar mot licensavgift. Inloggning sker vanligtvis via Bank-ID:
Receptblanketter
receptblanketter-5'>En ny receptblankett introducerades under våren 2021 och ersatte de båda tidigare receptblanketterna för vanliga läkemedel och för särskilda läkemedel. Även om elektronisk förskrivning är huvudregel vid receptförskrivning finns det undantagsfall när manuellt skrivna recept ändå kan behövas, till exempel vid driftstopp i ordinationssystemet. Läs mer ovan.
- Varje receptblankett är försedd med ett unikt serienummer för spårbarhet.
- Varje receptblankett kan enbart uppta ett läkemedel.
- Observera att receptblanketter och eventuella etiketter med förskrivarkoder är värdehandlingar som ska förvaras och hanteras säkert.
Beställa receptblanketter
Informationen nedan vänder sig främst till vårdgivare knutna till Region Halland som behöver beställa receptblanketter för användning exempelvis vid driftstopp. För dig som är pensionerad förskrivare eller som av annan anledning behöver recept för att fritidsförskriva hänvisas du till elektroniska förskrivningsalternativ istället, eftersom elektronisk förskrivning enligt lag numera är huvudregel.
Beställning av blanketter, blanka eller förtryckta görs från Adda (ett företag inom SKR).
Kontaktuppgifter Adda:
Telefon: 08-709 59 90
E-post: kundservice@adda.se
Onlinetjänst för beställning av receptblanketter (extern länk Adda)
Enligt författning måste förskrivarkod och eventuell arbetsplatskod anges i maskinläsbart skick (det vill säga med streckkod).
- Förskrivarkod (7 siffror) är enligt lag obligatoriskt. Om förskrivarkod saknas på receptet kommer apoteken inte att expediera läkemedlet.
- Arbetsplatskod (13 siffror) måste anges på receptet för att det ska kunna expedieras inom läkemedelsförmånen. Om arbetsplatskod saknas får patienten betala hela kostnaden själv oavsett var i högkostnadstrappan för läkemedel som patienter befinner sig i.
För verksamheter med VAS kan receptblanketter förses med individuella streckkoder för varje förskrivare på arbetsplatsen genom funktionen SK formulär, beställ då receptblanketter utan streckkod. Om inte VAS finns att tillgå kan receptblanketter försedda med streckkod att beställas. Alternativt kan receptblanketter utan streckkod beställas och kombineras med klisteretiketter med streckkod för respektive förskrivare.
Region Halland ansvarar inte centralt för att förse förskrivare eller vårdenheter med receptblanketter.
Mer information på andra webbplatser
Läkemedelsverket: Information om förbrukningsartiklar (förskrivs på hjälpmedelskort).
Läkemedelsverket: Information om förskrivningsbara livsmedel (förskrivs på livsmedelsanvisning).
E-hälsomyndigheten: Förskrivningskollen.