Direkt till innehållet

Mpox

Om sjukdomen

Mpox är en virussjukdom som vanligen sprids från djur till människa, men smittan kan också ske mellan människor. Sjukdomen förekommer vanligtvis i västra och centrala Afrika. Sedan våren 2022 har det pågått en smittspridning av i Europa av virusvarianten klad 2b, framförallt bland män som har sex med män (MSM) och smittan sprids via droppkontakt och vid nära hudkontakt. De vanligaste symtomen är hudutslag med blåsor, feber, svullna lymfkörtlar samt allmän sjukdomskänsla. Hos de upptäckta fallen i Europa har hudutslagen varit lokaliserade till könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen samt i och kring munnen. Inkubationstiden är vanligtvis 7-14 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Sedan 2023 har en ökad spridning av mpox orsakad av klad 1 förekommit i Demokratiska Republiken Kongo och i omgivande länder i centrala Afrika. Virusvarianten klad 1 är sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp jämfört med klad 2b. Klad 1 sprids misstänks spridas mer genom nära kontakt till exempel inom hushållet. Den 14 augusti beslutade WHO att klassa spridningen av mpox klad 1 i centrala Afrika som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Behandlande läkares ansvar

Medicinskt omhändertagande

Vid klinisk eller anamnestisk misstanke om mpox ska infektionsbakjour kontaktas för beslut om vidare handläggning. Inför en eventuell provtagning behöver även Smittskydd och lab (klinisk mikrobiologi) kontaktas. Ge patienten information om mpox samt hur det smittar. För vårdhygieniska åtgärder inom Region Halland se rutin nederst.

Förhållningsregler och Smittskyddsblad

Ges både muntligt och skriftligt till misstänkt och/eller bekräftat fall samt till nära kontakter med hög risk för smitta. Smittskyddsblad - Smittskyddsläkarföreningen (slf.se)

Smittspårning

Smittspårning med syfte att identifiera misstänkt smittkälla, identifiering av exponerade personer samt närkontakter som kan vara aktuella för postexpositionsprofylax. Se Smittskyddsblad för mer information.

Vaccination

Med anledning av pågående utbrott i vissa delar av Afrika kan vaccination inför resor till drabbade områden vara aktuellt i vissa fall. Se Rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Vaccin mot mpox ges som postexpositionsprofylax till personer som blivit exponerade för mpox. Förebyggande vaccination (preexpositionsprofylax) rekommenderas till personer som har påtagligt hög risk att utsättas för mpox, se Terapirekommendationer samt Vaccination mot mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) för mer information.

Klinisk anmälan i SmiNet

Görs här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/sminet

Kostnadsfrihet

Provtagning, vård och eventuell behandling är kostnadsfri för patienten. Det är enbart läkemedel som bedöms minska risken för smittspridning som är kostnadsfria för patienten.

Länkar

Falldefinition vid anmälan enligt smittskyddslagen av infektion med apkoppsvirus — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Sjukdomsinformation om mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Vaccination mot mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Mpox – Samlad information — Folkhälsomyndigheten





Senast ändrad: