Förändringsarbete pågår kring VFU i vården
Region Halland arbetar löpande med att förändra den verksamhetsförankrade utbildningen i vården för studerande vid sjuksköterskeutbildningens grundprogram vid Högskolan Halmstad. Den nya modellen för VFU gäller från höstterminen 2024.
När studenterna på Högskolan Halmstads sjuksköterskeprogram startar sin VFU hösten 2024 vid Region Hallands vårdenheter kommer deras verksamhetsförlagda utbildning genomföras inom ramen för en ny programstruktur. Den nya programstrukturen utformas i enlighet med ändringar i Högskoleförordningen, för att möta EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv för sjuksköterskor.
Målet är att grundutbildningen för sjuksköterskor ska få utökad VFU genom att studenterna får möjligheten att vara ute i vården i fler veckor och i andra perioder än tidigare samt att handledningen kan ske i olika moment och på andra sätt.
Förändringsarbetet kring VFU för sjuksköterskestudenter i Halland genomförs i samarbete mellan Forskning och utveckling (FoU), Region Hallands vårdförvaltningar, Högskolan Halmstad och de halländska kommunerna.
Vad innebär den nya Högskoleförordningen för VFU för sjuksköterskestuderande?
- Förordningen om ändring i Högskoleförordningen (1993:100), utfärdad den 26 januari 2023, fastställer att utbildningen till sjuksköterska ska omfatta 4600 timmar, varav minst en tredjedel teoretisk utbildning och minst hälften klinisk utbildning, för att motsvara EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv (en timme ska avse en tidsperiod om 45 minuter).
- Grundutbildningen för sjuksköterskor får en ny programstruktur med utökad VFU. Tiden studenterna tillbringar i kontakt med vården utökas.
- Studenterna får en praktiskt och teoretiskt gedigen grund att stå på. Antalet trygga sjuksköterskor efter utbildningen ökar.
- Den nya modellen för VFU börjar gälla från och med höstterminen 2024.
- Nuvarande programstruktur fasas ut fram till vårterminen 2027.
- Region Halland gör en förändring i likhet med landets övriga regioner eftersom Högskoleförordningen gäller nationellt.
Om du har några funderingar, kontakta:
Ingemo Arnesdotter, studierektor, Utbildningsavdelningen FoU
Ann-Caroline Holst, klinisk lektor, Utbildningsavdelningen FoU
Publicerad: 2023-11-08
Senast ändrad: