Suicidpreventiva dagen 10 september synliggör arbetet med att minska suicid
Den 10 september äger den internationella dagen för suicidprevention rum. I Halland anordnas det flera aktiveter för att synliggöra det arbete som görs för att minska suicid, både för privatpersoner och för medarbetare i vården.
I Halland arbetar Pernille Jägerström, från Närsjukvården, och Patrik Bäck, från Psykiatrin, som suicidpreventionssamordnare. I deras uppdrag ingår att samordna, utveckla och stödja regionens suicidpreventiva insatser. Detta inkluderar att omvärldsbevaka, sprida information om vad andra aktörer gör samt att arbeta med utbildningsinsatser.
Hur ser statistiken för suicid ut i Halland?
Suicidtalet, alltså antal avlidna i suicid/100.000 invånare, används som mått för att kunna jämföra olika län. I Halland ligger medeltalet för de senaste fem åren på 15,3. Vi har en nationell nollvision, så siffran är självklart inte acceptabel och samtidigt har vi det näst lägsta medeltalet i landet de senaste fem åren, säger Patrik.
Vad kan jag som medmänniska göra för att minska suicid?
Är det någon i din närhet som du är orolig för så var uppmärksam på personens beteende, både i verkliga livet och på nätet. Fråga hur personen mår och visa att du bryr dig och bekräfta personens lidande, utan att värdera. Hjälp personen att uppsöka vård vid behov. Det är också viktigt att inte vara rädd för att säga att du blir orolig och att du undrar om det är något du kan göra för att stötta. Genom att visa att du bryr dig kan du hjälpa personen att hitta andra vägar ur sitt smärtsamma lidande än att avsluta sitt liv, säger Pernille.
Aktiviteter i Halland på suicidpreventiva dagen
Flera kommuner, i samarbete med bland annat Suicide Zero, anordnar ljusmanifestationer och andra aktiviteter för att synliggöra det suicidpreventiva arbetet.
Läs mer om arrangemangen på Suicide Zeros webbsida.
Utbildningar och webinarier
Folkhälsomyndigheten anordnar den 10 sep ett digitalt kunskapsseminarium på årets suicidpreventiva dag lägger de fokus på olika individinriktade sätt att förebygga suicid, inom och utanför vård och omsorg.
Gå till Folkhälsomyndighetens webbplats för mer info och anmälan.
Utbildningen Suicidprevention i Svensk Sjukvård (SPiSS) finns alltid tillgänglig i Utbildningsportalen och syftar till att öka kunskapen om suicid och hur du kan förebygga självmord. Privata vårdgivare använder den här länken till utbildningen Suicidprevention i Svensk sjukvård (SPISS)
Vill du veta mer om suicidprevention?
Läs mer om Suicidprevention i Halland här på Vårdgivarwebben.
Publicerad: 2024-09-03
Senast ändrad: