Direkt till innehållet

Smittspårning

Om en läkare konstaterar eller misstänker att en patient har smittats av en allmänfarlig eller smittspårningspliktig sjukdom är det den läkare som ordinerat provtagningen som är behandlande läkare. Den behandlande läkaren ansvarar för att få upplysningar var och hur personen kan ha fått sin smitta samt vem/vilka som kan ha blivit smittade. För smittspårning av respektive sjukdom se Smittsamma sjukdomar A-Ö - Vårdgivare (regionhalland.se). För mer information se smittskyddslag, ansvar och anmälan. Förutom behandlande läkare kan annan hälso- och sjukvårdspersonal med särskild kompetens utföra smittspårning.

Dokumentation

Journalhandling

Uppgifter som rör patientens vård och behandling och som direkt relaterar till hen ska dokumenteras i hens journal. I journalen ska det även noteras vem som utfört smittspårningen, datum för när smittspårningen påbörjades och avslutades samt koppling till eventuell smittspårningshandling.

Smittspårningshandling

Uppgifter som rör smittspårning kring ett indexfall där flera personer är involverade ska noteras i en smittspårningshandling. En smittspårningshandling ska alltid hållas åtskild ifrån patientjournalen. Smittspårningshandlingar ska bevaras på den enhet där smittspårning är utförd och får gallras utifrån dokumenthanteringsplan och regionalt gallringsbeslut.

Utbildning Smittspårning

Smittspårningens grunder - webutbildning är en utbildning i smittspårning framtagen av Smittskydd Stockholm i samarbete med Folkhälsomyndigheten. Observera att avsnittet om covid-19 är inaktuellt. Utbildningen nås via Kompetensportalen, välj något av inloggen:

Klicka här om du är intern användare (för anställda i Region Halland)

Klicka här om du är extern användare (för till exempel privata vårdgivare och antällda inom kommuner)

 



Senast ändrad: