FaR bra verktyg i jobb för bättre hälsa
Många patienter som får vård inom psykiatrin lider också av fysiska sjukdomar där livsstilsförändringar kan betyda mycket för att de ska få ett bättre och längre liv. Psykiatrin Halland har sedan 2022 en hälsosamordnare som arbetar med detta – Camilla Frejd. Hon ser FaR som ett viktigt verktyg i det arbetet.
Vissa patientgrupper inom psykiatrin, till exempel personer med psykossjukdomar, dör i genomsnitt 15 år tidigare än befolkningen i stort. Överdödligheten beror framför allt på att de även lider av somatisk ohälsa som ofta är en konsekvens av ohälsosamma levnadsvanor.
– Det här är något som vi kan påverka genom att stödja våra patienter till bättre levnadsvanor där en viktig del är att öka den fysiska aktiviteten, säger Camilla Frejd.
Uppdraget som hälsosamordnare fick hon efter att ha arbetat kliniskt som fysioterapeut inom såväl psykiatrin som primärvården i flera år. Inom ramen som hälsosamordnare har hon bland annat samordnat en forskningsstudie som handlade om fysisk träning för patienter med just psykossjukdom.
Sedan 2023 när psykiatrin skapade konceptet hälsolinjen, med fokus på samspelet mellan fysisk och psykisk hälsa där Camilla fick rollen som hälsosamordnare, kan man se en kontinuerlig ökning för varje år av antal FaR-recept och rådgivande samtal om fysisk aktivitet.
– De flesta av våra yrkeskategorier skriver ut FaR, men sjuksköterskorna är de som skriver ut flest. Även arbetsterapeuterna skriver ut rätt mycket. Men det är väldigt ojämnt. En del använder FaR mycket, andra inte alls.
Komma igång
De flesta recepten handlar om att komma igång och skapa en rutin, till exempel med promenader.
– Om en person har ett väldigt stillasittande liv och mest sitter hemma kan en så enkel sak som att börja ta en promenad till brevlådan varje dag vara en stor förbättring. Det ger stora hälsovinster att gå från noll till att röra på sig 10–20 minuter om dagen. Fysisk aktivitet kan påverka och även behandla depressionssymtom, ångest, stress och mycket annat. Den kan också ge struktur i vardagen, vilket många av våra patienter behöver.
Ibland handlar det om motsatsen till att komma igång – att skriva recept för att begränsa en överdriven träning. Det kan till exempel handla om patienter med ätstörningsproblematik.
– Då kan det istället vara viktigt att prata om att det räcker med 150–300 minuters måttlig fysisk aktivitet i veckan, till exempel en halvtimmes promenad om dagen. För hälsans skull behöver man inte träna högintensivt, tvärtom kan det faktiskt vara direkt skadligt att träna för mycket om man inte ger kroppen den näring den behöver.
Viktigt att följa upp
FaR är en bra metod när det gäller att prata fysisk aktivitet med patienterna, tycker Camilla. Det är samtalet som är det viktiga – att man hittar rätt dos och aktivitet för patienten. Vilka faktorer påverkar min möjlighet till regelbunden rörelse, vilka hinder finns och vad kan jag se för vinster? Vad skulle jag t.ex. kunna klara av att göra även en dag som jag mår som sämst? Det är också mycket viktigt att det finns en strukturerad uppföljning, menar Camilla.
– Patienterna behöver känna att det är någon som bryr sig, frågar hur det går och peppar dem att hålla i aktiviteten när det känns motigt. Och som kan justera upp eller ner ordinationen vid behov, precis som vid läkemedelsuppföljning! Många av våra patienter kan behöva lite mer stöd och då kan det behövas lite tätare uppföljning, menar Camilla.
Värdefull utbildning
Som hälsosamordnare inom psykiatrin hoppas Camilla att FaR-metoden ska bli ännu mera använd. Hon har några goda råd att ge på vägen:
– Det är jättebra att gå någon av de utbildningar som erbjuds. Jag hoppas att så många som möjligt gör det. Utbildningen ger så mycket kunskap om varför den fysiska aktiviteten gör nytta. Det gör det lättare att föra ett bra samtal med patienten.
– Under 2025 erbjuder vi även två digitala utbildningsinsatser kring fysisk aktivitet vid ADHD och hur man kan använda FaR-metoden i arbetet med den målgruppen. Utbildningen riktar sig till all vårdpersonal som möter patienter med ADHD i sin kliniska vardag och är öppen för anmälan via kompetensportalen.
– Dessutom har vi utvecklat en film kring FaR-metoden som verktyg i det kliniska patientarbetet med psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom. Vi hoppas och tror att filmen kommer att öka förståelsen för hur viktigt det är med fysisk aktivitet för patientgruppen men också ett konkret HUR det kan vävas in som en del i pågående behandling! Filmen finns att ta del av via Vårdgivarwebben och på denna sida.
Film om betydelsen av fysisk aktivitet
Se film med Camilla Frejd, hälsosamordnare och Ellen Gidlund-Ströberg, fysioterapeut inom Psykiatrin Halland som berättar om betydelsen av att stödja patienter med psykisk ohälsa och sjukdom till ökad fysisk aktivitet, samt varför det är viktigt att erbjuda patientgruppen FaR.
Mer information
Läs mer om Fysisk aktivitet på recept – FaR (Vårdgivarwebben)Länk till annan webbplats.
Tidigare nyhet om FaR: Nytt regeringsuppdrag kring förskrivning av fysisk aktivitet på recept (FaR) (Vårdgivarwebben)Länk till annan webbplats.
Tidigare reportage på intranätet: Stefan har varit med om 20 års utveckling av FaR
n Gidlund-Ströberg, fysioterapeut inom Psykiatrin Halland som berättar om betydelsen av att stödja patienter med psykisk ohälsa och sjukdom till ökad fysisk aktivitet, samt varför det är viktigt att erbjuda patientgruppen FaR.
Publicerad: 2025-06-30
Senast ändrad: