Direkt till innehållet

Hälsoinformatiknytt, nummer 1 2025

Här följer information om senast tagna beslut som gäller Region Hallands hälsoinformatik.

Känner ni till Vårdmodellen i Cosmic?

Många undrar över olika funktioner i Cosmic och en funktion som är ny för oss alla är det som kallas för vårdmodellen. Nedan följer en kort beskrivning över varför den är så viktigt att förstå.

Cosmic är uppbyggt på en informationsstruktur som kallas Vårdmodellen. Vårdmodellen syftar till att knyta ihop patientens data i Cosmic under patientens vårdprocesser i sjukvården. Vårdmodellen utgör också grund för ekonomi och utdata.

Vårdmodellen är uppbyggd av beståndsdelarna Remiss/Vårdbegäran, Vårdåtagande, Vårdkontakt och Vårdåtgärd. I och med vårdmodellen har remissen en central roll i Cosmic och i Cosmic pratar man om obligatorisk remiss vilket innebär att en remiss och ett vårdåtagande måste finnas i grunden för att vidare arbete kring patienten ska vara möjlig i systemet. Dvs för att det ska vara möjligt att skapa vårdkontakter och utföra vårdåtgärder.

Processbild som visar journalsystemet Cosmics vårdmodell.

Undantagna från obligatorisk remiss är vårdande enheter inom primärvård, akutmottagning, förlossning och ungdomsmottagning. Dvs inom dessa verksamheter kan man arbeta med patienten i systemet utan en remiss och vårdåtagande i grunden. Vårdkontakt kan och måste ändå skapas för att hantera patienten vidare i systemet.

Mer information om vårdmodellen i Cosmic: Sussa FVIS Vårdmodellen

Omnämnande av tjänsteperson i journaltext

Om behov finns att referera i journaltext till andra vårdutövare eller annan myndighetsperson (exempelvis lärare i skola, socialarbetare), ska för- och efternamn samt yrkestitel och arbetsplats tydligt framgå. Inga övriga kontaktuppgifter får förekomma.

Kontaktperson: staffan.luckander@regionhalland.se Huvudjournal och hälsoinformatik, RK ITD

Språkbruk vid diktering och taligenkänning

De har uppmärksammats att det förekommer nya ord/uttryck i våra patientjournaler, exempelvis IRL (in real life), DIY (do it yourself). Vi påminner därför om att huvudregeln är att journalhandlingar ska skrivas på svenska. Journalen ska vara möjlig att förstå för såväl vårdutövare som patient. Texten ska vara saklig, lättförståelig och utan förkortningar. Det är också viktigt att tänka på att dokumentationen ska hålla vid rättsliga sammanhang.

För mer information se rutin Journaldokumentation, rubrik Språket samt HSLF-FS 2016:40, (6 kap 8 §) Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården (Socialstyrelsen)

Kontaktperson: ingela.l.larsson@regionhalland.se Huvudjournal och hälsoinformatik, RK ITD

Förändringar i HSLF-FS 2023:33 – rekvisitionsläkemedel

Förändringen innebär att samtliga rekvisitionsläkemedel som administreras i vården omfattas av den lagstyrda rapporteringen till Patientregistret.

Ändringarna i föreskrifterna HSLF-FS 2023:33 träder i kraft den 1 april 2025. Rapportering sker alltid i 3-månadersperioder bakåt i tiden. Första rapporten går iväg den 1 april för perioden januari-mars 2025.

Alla läkemedel som ges till patienter i vården (rekvisitionsläkemedel) ska dokumenteras i läkemedelsmodul, se rutin Läkemedel – ordination

Förutsättningar för rapportering enligt den utökade uppgiftsskyldigheten kräver större följsamhet till regional rutin då vissa verksamheter enbart dokumenterar läkemedel i löpande journaltext. Dessa läkemedel fångas inte i utdata inför den lagstyrda rapporten till Patientregistret då det är ett avsteg ifrån rutinen.

Kontaktperson: Anette.m.johansson@regionhalland.se Huvudjournal och hälsoinformatik, RK ITD

Förtydligande – öppenvårdskontakter som oplanerat leder till inskrivning i slutenvård

Socialstyrelsen har uppmärksammat ett behov att justera tidigare information om hur åtgärder ska rapporteras till patientregistret för vårdkontakter i öppenvård som, under besöket, leder oplanerat till inskrivning av patienten i sluten vård. Behovet uppmärksammades efter en juridisk genomgång av hur föreskrifterna tillämpas. DRG-utfall kommer från och med 2025 finnas både på öppenvårdskontakten och slutenvårdstillfället.

Kontaktperson: Anette.m.johansson@regionhalland.se Huvudjournal och hälsoinformatik, RK ITD

Viktig information inför övergång till Cosmic

I rutin Hantering vid övergång till Cosmic – överföring och åtkomst till journaluppgifter beskrivs viktiga datum att förhålla sig till för att journalföring, diagnossättning och registreringar ska kunna ske innan skrivbehörigheter till VAS avslutas.

Vill du få en notis om när Hälsoinformatiknytt publicerats?

Maila ditt intresse till elin.kall@regionhalland.se för att få ett mail när senaste Hälsoinformatiknytt finns ute.

Tidigare utgivna nummer av Hälsoinformatiknytt.

Om hälsoinformatik

Gruppen som arbetar med Hälsoinformatik ska säkerställa och utveckla en tydlig informationsstruktur med gemensamma termer, begrepp och definitioner.

Hälsoinformatikfunktionens uppdrag, organisation och medlemmar.

Publicerad: 2025-02-06

Senast ändrad: