Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet, enligt Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum, innefattar medicinsk undersökning och utredning, bedömning av funktionstillstånd och aktivitetsnivå samt förebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser kopplat till försäkringsmässiga ställningstaganden och hur dessa påverkar individen.
Utgångspunkten är tvärvetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt det ömsesidiga förhållandet mellan sjuklighet, medicin och försäkringssystem.
Försäkringsmedicinska kunskapsområdet är ofta tätt sammanknutet med patientens rehabilitering. Inom försäkringsmedicin benämns ofta rehabilitering utifrån olika inriktningar, som exempel medicinsk rehabilitering, arbetslivsinriktadrehabilitering och social rehabilitering.
Försäkringsmedicin i Region Halland
I Region Halland arbetar merparten av alla vårdenheter med försäkringsmedicinskt arbete kopplat till den medicinska rehabiliteringen. Det försäkringsmedicinska arbetet utgår från de som ansvarar för patientens vård och grundar sig på hälso- och sjukvårdens bedömningar. Ibland är arbetet enkelt och begränsat, men ofta är flera yrkeskategorier och/eller vårdenheter inblandade. Det är därför ofta viktigt att arbeta i team. Där har rehabkoordinatorn en central roll för att koordinera hälso- och sjukvårdens insatser, kopplat till arbetsåtergång.
En stor del av det försäkringsmedicinska arbetet berör intyg och på varje vårdenhet ska det finnas lokala rutiner för detta arbete i enlighet med intygsföreskriften HSL-FS (2018:53)
Funktion för koordinering (rehabkoordinator) samt den försäkringsmedicinska ansvarige läkaren (FMA-läkare) finns ofta som lokal resurs kopplat till det försäkringsmedicinska kunskapsområdet.
Region Halland har ett ansvar att erbjuda försäkringsmedicinska utredningar på uppdrag av Försäkringskassan enligt Lag (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. I Region Halland görs dessa utredningar via privata leverantörer.
Nationella kunskapsstöd
Regionala kunskapsstöd
Det regionala kunskapsstödet finns längst ner på sidan.
Relaterad information på Vårdgivarwebben
relaterad-information-pa-vardgivarwebben-4'>Våld i nära relationer inkluderat hedersrelaterat våld och förtryck – Vårdgivare
Relaterad information nationellt
relaterad-information-nationellt-5'>Hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering - FMK - Socialstyrelsen
Hälso- och sjukvården - Försäkringskassan
Hälso- och sjukvården - Arbetsförmedlingen