Direkt till innehållet

Informationsmaterial och vägledning

Patientinformation inom nutrition

Här finns informationsmaterial som vårdpersonal kan ge till patienter:

Tugg- och sväljsvårigheter (pdf)

Timbalkost (pdf)

Förtjockningsmedel (pdf)

Vägledning inom nutrition

Folder för vård- och omsorgspersonal:

Mat vid diabetes hos äldre personer inom äldreomsorgen med risk för undernäring

Mat och nutrition vid palliativ vård i äldreomsorg

Konsistensanpassning av dryck enligt IDDSI

Konsistensanpassning av dryck enligt International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI):

Mängd förtjockningsmedel:

IDDSI 0 = Tunnflytande  IDDSI 1 = Mycket lätt trögflytande  IDDSI 2 = Lätt trögflytande  IDDSI 3 =  Trögflytande  IDDSI 4 = Mycket trögflytande 
0.5 mått Thicken Up Clear/100 ml  vätska 1 mått Thicken Up Clear/100 ml  vätska 2 mått Thicken Up Clear/100 ml  vätska 3 mått Thicken Up Clear/100 ml  vätska

Tillredning:

  1. Tillsätt önskad mängd pulver till glas/kopp
  2. Tillsätt vätska till pulvret
  3. Rör om direkt och rör tills pulvret är helt upplöst. Låt stå minst 1 minut. Rör om innan servering

 

IDDSI 0 = Tunnflytande  IDDSI 1 = Mycket lätt trögflytande  IDDSI 2 = Lätt trögflytande  IDDSI 3 =  Trögflytande  IDDSI 4 = Mycket trögflytande 
Vanliga drycker/kräm (angiven IDDSI-nivå gäller kylskåpskalla produkter) - exempel:
Vatten

Juice

Saft

Kaffe, teLäsk

LättölCider

Kolsyrat vatten

Mjölk

O´boy

Liva lingon-tranbär (storkök) Nyponsoppa

Blåbärssoppa

Lättfil 0,5 %

Filmjölk 3 %

Yoghurt 3 %

Kräm

Turkisk/grekisk/rysk yoghurt

Kesella/kvarg

Chokladpudding

Näringsdrycker/-puddingar (angiven IDDSI-nivå gäller kylskåpskalla produkter) - exempel:
Resource Addera Plus Fresubin Protein Energy Drink

Cubitan

Resource 2,0 Fiber

Nutridrink Compact ProteinFresubin Yodrink

Nutridrink Plantbased

Fresubin 3,2 kcal Drink Fresubin 2 kcal Creme

 



Senast ändrad: