Direkt till innehållet

​Provtagning av symtomfri personal vid smittspårning minskas

Men många andra smittskyddsåtgärder mot covid-19 inom vård och omsorg kvarstår fortfarande efter 1 april. Läs vad som gäller om smittspårning, provtagning, skyddsutrustning och när du ska stanna hemma.

Smittläget i Sverige när det gäller covid-19 är fortfarande högt, inte minst i Halland. I vård- och omsorgsmiljö där många är känsliga för infektioner innebär det att många smittskyddsåtgärder behöver vara kvar och skillnaden mot övriga samhället blir större. Här följer en summering från Smittskydd och Vårdhygien Halland på förändringar i smittspårning för symtomfri personal inom vård och omsorg samt en påminnelse om smittskyddsåtgärder som fortsatt gäller inom vård och omsorg.

Smittspårning – kraven sänks för symtomfri personal
Personalprovtagningen vid smittspårning har nu förenklats. Det blir fortsättningsvis sällan aktuellt med provtagning av symtomfri personal förutsatt att munskydd (source control) och annan skyddsutrustning används korrekt enligt gällande riktlinjer.

Se uppdateringarna i flödesschemat på vårdgivarwebben om vad som gäller: Provtagning och smittspårning av vård- och omsorgspersonal som utsatts för covid-19
I flödesschemat finns även information hur länge man ska vara hemma om man fått ett provsvar som bekräftar covid-19 (positivt provsvar).

Stanna hemma vid symtom
Precis som tidigare är det viktigt att alla som är förkylda eller har andra symtom på covid-19 stannar hemma till de är friska och undviker nära kontakt med andra för att inte sprida smitta. Gäller alla personalgrupper.

Provtagning vid symtom
Vård och omsorgspersonal ska testas vid symtom (PCR-prov) – gäller alla oavsett om man är vaccinerad och vilken vårdmiljö man jobbar i.

Munskydd och skyddsutrustning
Fortsatt användning av source control (i form av munskydd) och skyddsutrustning gäller oförändrat.
Med source control menas munskydd som person bär för att skydda sin omgivning och i nuläget gäller att det ska användas i patientnära arbete och utöver det, i situationer när man inte kan hålla avstånd till kollegor och andra.
Med skyddsutrustning menas utrustning som skyddar den som bär den från att smittas ifrån omgivningen, (för covid-19 munskydd eller andningsskydd och visir) och ska användas vid misstänkt covid-19 och vid konstaterad smitta.

Publicerad: 2022-04-11

Senast ändrad: