Direkt till innehållet

Katarina Jedrycha – ny Barnhälsovårdsöverläkare

Från mitten av augusti är Katarina Jedrycha ny Barnhälsovårdsöverläkare i Region Halland på halvtid. Katarina Jedrycha är i dag barnläkare och neonatolog på Hallands sjukhus. Där har hon arbetat sedan 2017.

Porträtt av Katarina Jedrycha

– Det ska bli kul. De två veckorna jag har provat på har varit lovande, säger Katarina Jedrycha. Det är en tjänst som jag funderat på ända sedan jag blev barnspecialist 2015. Det är en möjlighet att få vara med och påverka utvecklingen inom barnhälsovården i stort.

Tjänsten som överläkare har varit vakant sedan början på året då Anton Holmgren sa upp sig.
I uppdraget ingår att vara rådgivande i frågor som har med barnhälsovård att göra och möjliggöra att myndigheternas direktiv för barnhälsovård får genomslag i Halland samt att skapa förutsättningar för att arbetet följs upp och kvalitetssäkras. Det finns förutom riktlinjer och rutiner även en Rikshandbok i barnhälsovård. Är det en bibel för verksamheterna?

– Det kan man väl säga att den är. Den är ett väldigt bra stöd för verksamheterna som har utvecklats nationellt. Där finns information om de olika hälsobesöken, vaccinationer mm. Det är min uppgift att se till att den förankras i verksamheten, säger Katarina Jedrycha.

Att vara ett expertstöd för medarbetare och chefer och driva kompetensutvecklingen kring barnhälsovården i Halland ingår också i arbetsuppgifterna.

– Det vi behöver utveckla i Halland, tänker Katarina Jedrycha, är rutiner och riktlinjer kring bl.a. vaccinationer, att vårdsystemen fungerar som ett stöd för personalen och att vi sluter samarbetsavtal med olika parter där det behövs.

Katarina Jedrychas specialitet är de minsta, nyfödda barnen. Det kommer hon att fortsätta arbeta med på halvtid.
– För mig är det viktigt att behålla det kliniska arbetet. Men samtidigt kunna jobba med utveckling och utbildning.
Hon hoppar, till exempel, in på Neonatal-IVA i Lund där de vårdar de allra sjukaste bebisarna för att upprätthålla sin kompetens.

Katarina Jedrycha jobbar även med patientnämndsärenden på Barn och ungdomsklniken. Det, tänker hon, kommer till nytta i sin nya roll som Barnhälsovårdsöverläkare.

– Det jag har noterat i patientnämndsärendena är att det ibland brister i information och kommunikation. Så kan det inte fungera. Vi ska ha en bra och patientsäker verksamhet.

Publicerad: 2022-08-22

Senast ändrad: