Direkt till innehållet

Nozinan 25 mg avregistreras

Nozinan (levomepromazine) 25 mg försvinner från den svenska marknaden. Läkemedlet är redan slut hos leverantören, men kan finnas tillgängligt på enstaka apotek.

Tillgängligt generiskt utbyte är Levomepromazine Orion 25 mg, dock har tillverkaren på grund av den ökade efterfrågan meddelat att en bristsituation kan uppstå under den närmaste tiden.

För patienter som använder Nozinan 25 mg med högre dosering rekommenderar Läkemedelskommittén att du som förskrivare bör överväga om patienten kan sättas över på Levomepromazine Orion 100 mg med annan dosering, för att minska omfattningen av den bristsituation för Levomepromazine 25 mg som befaras uppstå under hösten.

Levomepromazine Orion 25 mg och 100 mg är vita tabletter med brytskåra, som kan delas i två lika stora delar. Tabletterna är ljuskänslig och bör därför förvaras i sin originalförpackning (burk).

 

I nuläget har Levomepromazine Orion inte tillstånd att dosdispenseras, och dospatienter kommer därför att sättas över på recept med helförpackning, där en helförpackning kommer att expedieras med nästa dosleverans (start från torsdag 26/8).

Dosapoteket kommer att kontakta förskrivare med dospatienter framöver (förskrivare med dospatienter där ”ej utbyte” är markerat för Nozinan har redan kontaktats). Läkemedelskommittén Halland kommer att kontakta verksamhetschefer för de vårdenheter som har dospatienter med recept på Nozinan för att säkerställa att informationen från Dosapoteket verkligen når fram.

 

Läkemedelskommittén Halland 2021-08-25

Publicerad: 2021-08-25

Senast ändrad: