Direkt till innehållet

Nu går det bättre med självprovtagning covid-19

Förra veckan fortsatte det intensiva förbättringsarbetet med självprovtagning covid-19 (PCR). Antalet tekniska fel är nu mycket få och de flesta får sitt provsvar inom 24 timmar efter provet kommit till det externa laboratoriet i Linköping. Proven anländer dit cirka kl 21:30 på kvällen.

En omfattande provtagning covid-19 gick igång i Halland den 17 juni, för att kunna erbjuda alla vuxna invånare med symtom möjlighet att få reda på om man har covid-19 eller inte. Det inkluderar även vård- och omsorgspersonal samt besökande till Halland. Personen loggar in på 1177.se och bokar tid och plats för provtagning och åker sedan till den av de 12 provtagningsplatserna hen valt. Bäst är att köra egen bil annars är det annat smittsäkert färdsätt som gäller. Kan man inte ta sig till en provtagningsplats går det att beställa provtagning hem. De som inte har BankID kan ringa pandemimottagningen så hjälper de till.

Sedan starten har 3887 personer (t om v 27) bokat en tid för provtagning, genomfört provtagningen på sig själv och fått svar via 1177.se. 9 % av dessa har fått reda på att de har en pågående covid-19 infektion (positivt provsvar).

Vård- och omsorgspersonal som har fått provsvar att de har covid-19 SKA omgående boka en tid för telefonsamtal med sjuksköterska på pandemimottagningen. Den vägledningen får de när det positiva provsvaret kommer via 1177.se. Detta är viktigt för att smittspridning inom vård och omsorg ska upptäckas snabbt och kunna stoppas.

Publicerad: 2020-07-08

Senast ändrad: